ΟΗΕ: Τα ρεκόρ της κλιματικής αλλαγής “καταρρίπτονται” το 2023

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) ανέφερε στην τελευταία του έκθεση “Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος” ότι το 2023 είναι το έτος κατά το οποίο “καταρρίπτονται” τα ρεκόρ για “τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, τις επιφανειακές θερμοκρασίες, τη θερμότητα και την οξίνιση των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την κάλυψη των πάγων της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων”.

“Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά -έστω και προσωρινά προς το παρόν- στο κατώτατο όριο του 1,5° C της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή”, σχολίασε η γενική γραμματέας του WMO Σελέστ Σάουλο, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός “κρούει τον κόκκινο συναγερμό” σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τρέχουσα παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της γης βρίσκεται στους 1,45 °Celsius.

Το 2023 δεν ήταν μόνο το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα, αλλά η περίοδος μεταξύ 2014 και 2023 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, αναφέρει ο WMO στην έκθεσή του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι αλλαγές “επιταχύνονται” και πρόσθεσε ότι ορισμένα ρεκόρ “δεν είναι απλώς ρεκόρ, αλλά ρεκόρ που καταρρέουν”.