Οι επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας επιβραδύνουν τις εξαγωγές σιτηρών

Οι συνεχείς επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους οδηγούν σε επιβράδυνση των θαλάσσιων αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας.

Ένας βασικός θαλάσσιος κόμβος στη νότια περιοχή της Οδησσού δέχεται σχεδόν καθημερινές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι αρχές δεν έχουν αναφέρει σημαντικές ζημιές σε λιμενικές υποδομές.

«Ο ενεργός βομβαρδισμός της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότο, από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε διακοπές στις αποστολές εξαγωγών και επιβράδυνση των υδάτινων εξαγωγών», δήλωσε η Spike Brokers, η οποία παρακολουθεί και δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Δεν έδωσε ακριβείς όγκους εξαγωγών και τον περιορισμό των αποστολών. Η Ουκρανία είναι παραδοσιακός εξαγωγέας δημητριακών, φυτικών ελαίων και ελαιούχων σπόρων.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας μέχρι στιγμής τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 4,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ελαφρώς μειωμένες από 4,6 εκατομμύρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ουκρανία εξάγει παραδοσιακά περίπου το 95% των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα βαθέων υδάτων και η Spike Broker ανέφερε περαιτέρω μείωση του όγκου των εξαγωγών.

«Υπάρχει μείωση στον (αναμενόμενο) όγκο φορτίου τον Απρίλιο και τον Μάιο», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν ότι οι ουκρανικές αγροτικές θαλάσσιες εξαγωγές ανήλθαν σε 2,95 εκατομμύρια τόνους την 1η-15η Μαρτίου και το καλαμπόκι κυριάρχησε στον όγκο.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.