Ισχυρή προειδοποίηση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών και το ξαναχτίσιμο των αποθεμάτων σε ένα διάστημα που τα υψηλά δημόσια χρέη ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις οικονομίες, απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα από την νέα έκθεση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διπλής συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας που «τρέχει» τις μέρες αυτές στην Ουάσιγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα και από τον ίδιο τίτλο της έκθεσης «Δημοσιονομική Πολιτική σε μια Μεγάλη Εκλογική Χρονιά» εκφράζεται η ανησυχία που εκφράζει το Ταμείο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Συνολικά 88 χώρες, ήτοι αριθμός ρεκόρ που αναλογεί πάνω από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό, έχουν πραγματοποιήσει ή θα διεξάγουν εθνικές εκλογές εντός του 2024, με κορυφαία βέβαια την κοινοβουλευτική και προεδρική κάλπη των ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Το πιο σημαντικό ρίσκο για τα δημόσια οικονομικά προκύπτει από τον αριθμό-ρεκόρ εκλογικών αναμετρήσεων που διεξάγονται το 2024, που μας οδήγησε και να μιλήσουμε για μια Μεγάλη Εκλογική Χρονιά» σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Βάσει όσων το ταμείο αναφέρει, ο όγκος των ελλειμμάτων σε εκλογικές χρονιές τείνει να ξεπεράσει τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί έως και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες επί το ΑΕΠ, σε σχέση με μη εκλογικές χρονιές.







