Γέλεν: Η αμερικανική οικονομία δεν είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου και δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές για να ανταποκριθεί στις απειλές από την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

Σε μια ευρεία συνέντευξη στο Reuters Next, η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι μια πρόταση των ΗΠΑ για τη χρήση των εσόδων από τόκους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τους συμμάχους της G7.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί υψηλότερα αφού θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά από μια σειρά “ιδιόμορφων” παραγόντων που κράτησαν την οικονομία στην πιο αδύναμη επίδοση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.
“Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει πολύ, πολύ καλά”, δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο Reuters, απαντώντας στην έκθεση του υπουργείου Εμπορίου που δείχνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%.
Αυτό ήταν κάτω από το 2,4% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι και λιγότερο από το μισό του ρυθμού του τέταρτου τριμήνου του 2023 – χάρη στις σημαντικές επιβαρύνσεις από το εμπόριο και τα ιδιωτικά αποθέματα. Η έκθεση έδειξε επίσης μια ανησυχητική άνοδο του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 3,7% μετά από ρυθμό 2,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η Γέλεν υποβάθμισε το άλμα του πληθωρισμού, δεν το θεωρεί ότι αυτό υποδηλώνει πως η ανεργία πρέπει να αυξηθεί ή ότι άλλοι τομείς της οικονομίας πρέπει να ψυχρανθούν για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%.

“Τα θεμελιώδη μεγέθη εδώ είναι σύμφωνα με τον πληθωρισμό που συνεχίζει να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα”, δήλωσε η Γέλεν.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε η Γέλεν, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, της ενέργειας και της στέγασης. Όμως ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός, έχει αγωνιστεί να μεταφράσει την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ σε υποστήριξη από τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.