Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική πορεία για το υπόλοιπο του έτους

Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να διατηρήσει τη σταθερή της δυναμική για το υπόλοιπο του έτους και το 2025, αψηφώντας τις προηγούμενες προσδοκίες για επιβράδυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους που είπαν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη είναι πιο πιθανή από την αδυναμία.
Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης φέρνει τις δικές της προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια διαδοχικά για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο, αλλά τώρα ίσως χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μειώσεων επιτοκίων.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αναμενόταν να συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Δεν υπήρξε επιδείνωση στη συναινετική άποψη ούτε για την ευρωζώνη ούτε για την Νο. 2 οικονομία της Κίνας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από 27 Μαρτίου έως 25 Απριλίου σε 500 οικονομολόγους που καλύπτουν 48 οικονομίες.
Η παγκόσμια ανάπτυξη είχε προβλεφθεί στο 2,9% φέτος, ταχύτερα από 2,6% σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από 3,0% το 2025. Περισσότερο από το 90% των κοινών συνεισφερόντων αναβάθμισαν τις απόψεις τους και εξακολουθούσαν να λένε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανάπτυξη να είναι ακόμη ισχυρότερη.
Η πλειοψηφία του 60% των οικονομολόγων, 98 από τους 162, είπε ότι η παγκόσμια οικονομία φέτος ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι περίμεναν παρά να υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους.
“Συνεχίζουμε να μας εκπλήσσει η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα, μέρος αυτού είναι ότι μπήκαμε στη χρονιά με υποτονικές προσδοκίες, πιστεύαμε ότι θα υπάρξει επιβράδυνση φέτος”, δήλωσε ο Nathan Sheets, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στη Citi.
“Μέχρι στιγμής σημειώνουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε μια σειρά από μέρη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, και η Ευρώπη σε κάποιο βαθμό επίσης. Οπότε αισθάνεται σταθερή.”
Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή ανάπτυξη αναμενόταν να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των καλυπτόμενων κεντρικών τραπεζών, 16 από τις 21, αναμενόταν να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μέχρι το τέλος του έτους, από 10 στην τριμηνιαία δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.
Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο τρίμηνο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τιμές των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αλλά οι περισσότεροι τώρα προβλέπουν λιγότερες περικοπές μέχρι το τέλος του έτους καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει περικοπές τον Σεπτέμβριο και για άλλη μια φορά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολύ αργότερα από την έναρξη του Μαρτίου και συνολικά έξι περικοπές χρηματοπιστωτικών αγορών είχαν κάνει τιμές στην αρχή του έτους.
Τον Ιανουάριο, η συναίνεση του Reuters είχε πιο μέτρια προοπτική, με τέσσερις περικοπές να ξεκινούν τον Ιούνιο.
Παρά την υποτονική αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που αναφέρθηκε την Πέμπτη, η Fed εξακολουθεί να κινδυνεύει να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς τα υποκείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που συνόδευαν την έκθεση υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις αυξάνονται.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, και άλλες δύο το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να στηρίξει την ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ που αναμενόταν να αυξηθεί κατά μέσο όρο μόνο κατά 0,5% το 2024.
Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα έχει ήδη τιμολογηθεί στο ισχυρό δολάριο, πάνω από 4% φέτος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
«Μια ερώτηση που δεχόμαστε αρκετά είναι «μπορεί η Ευρώπη να αρχίσει τις περικοπές πριν από τη Fed;», δήλωσε ο James Rossiter, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.
«Και θα έλεγα… όταν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, είτε η ΕΚΤ ξεκινήσει τον Ιούνιο και η Fed τον Σεπτέμβριο, όλα θα μοιάζουν σαν να είναι μέρος του ίδιου κύκλου περικοπής».
Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αύξησε το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2021, θα περιμένει επίσης μέχρι το επόμενο τρίμηνο για να το μειώσει, έδειξε η έρευνα.