Εξαήμερη εργασία: Οι αλλαγές που έρχονται από την 1η Ιουλίου

Aπό την 1η Ιουλίου η εξαήμερη εργασία, θα αφορά το δημόσιο, τη ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζομένους τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο τους.

Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους: Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία. Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40%το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης.

Ø Οι εξαιρέσεις

Η εργασία την 6η ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένων και δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Εάν όμως οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (01:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Δυστυχώς την ίδια στιγμή που σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. εφαρμόζουν πιλοτικά ή και μονιμότερα την εβδομάδα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, εδώ στην χώρα μας, με δόλωμα την αύξηση του μισθού, αν κάποιος εργαστεί την έκτη μέρα ( π.χ Σάββατο πάει με 40% προσαύξηση και αν πάει Κυριακή 75% το ημερομίσθιο), θα έχουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στη λεγόμενη “απελευθέρωση” του χρόνου και των ημερών εργασίας.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Παναγιώτης Ράγγος-Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης