Η ανεργία στη Γερμανία αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας

Η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας επιβαρύνει επιτέλους την αγορά εργασίας, με τον αριθμό των ανέργων εργαζομένων να αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).
Η μελέτη έδειξε ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο σε κάτι λιγότερο από 2,8 εκατομμύρια φέτος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από το ανώτατο όριο του 2005, όταν σχεδόν 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι και η Γερμανία θεωρούνταν ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης».
«Πέρυσι, η αγορά εργασίας ήταν αρκετά σταθερή, παρά την ύφεση», δήλωσε ο ειδικός στην αγορά εργασίας του IW, Holger Schaefer. «Αλλά φέτος νιώθουμε πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».
Τα σχέδια απασχόλησης των εταιρειών δεν υποδεικνύουν ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους, είπε ο Schaefer. «Ο αριθμός των πρόσφατα εγγεγραμμένων κενών θέσεων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο», είπε.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία αναμένεται να ανέλθει στο 6% φέτος, σύμφωνα με το IW.
Άλλα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ιδρύματα βλέπουν το ποσοστό ανεργίας στο 5,8% φέτος, μειώνοντας στο 5,5% το επόμενο έτος. Στην εαρινή έκθεσή τους για τη γερμανική κυβέρνηση προβλέπουν κάτι λιγότερο από 2,7 εκατομμύρια ανέργους για το 2024.