Ιδιωτικό Χρέος: Το σχέδιο για τη μείωσή του

Σχέδιο για μείωση του ιδιωτικού χρέους βρίσκεται στα σκαριά. Μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη φουσκώνουν και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και ειδικά με “κλείδωμα” των τραπεζικών λογαριασμών.
Στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο για βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ δρομολογούνται νέοι κανόνες για να μην χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις οφειλών. Παράλληλα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα που θα ειδοποιεί αυτόματα και εγκαίρως τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές όταν κινδυνεύουν με απώλεια κάποιας ρύθμισης, ενώ έρχονται και “μπόνους” για τους συνεπείς οφειλέτες.

■ Εξωδικαστικός μηχανισμός

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό (έξτρα κούρεμα οφειλών για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, σταθερό επιτόκιο 3% κ.α), οι ρυθμίσεις έχουν αυξητική τάση. Μέχρι σήμερα επιτυχείς ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 15.408 που αντιστοιχούν σε 5,52 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

■ Νέοι κανόνες στις ρυθμίσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 230.000 ρυθμίσεις φορολογικών χρεών με το Δημόσιο να μετρά απώλειες 1,2 δισ. ευρώ. Φορολογούμενοι βρέθηκαν εκτός κάποιας ρύθμισης (24, 72, 100, 120 δόσεων) είτε γιατί δεν υπέβαλαν μία δήλωση είτε καθυστέρησαν έστω και μία ημέρα να πληρώσουν μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Με τον Νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) καθιερώνονται νέοι κανόνες για την απώλεια ρυθμίσεων. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις τους εφόσον:

1. Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή έως την 31η Μαίου 2024.

2. Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

■ Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών

Τον Ιούνιο αναμένεται να λειτουργήσει ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα ελέγχει κεντρικά και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση τις προϋποθέσεις τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη των ρυθμίσεων θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλούνται οι δόσεις η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης. Επίσης δημιουργείται μηχανισμός που θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση.
Συγκεκριμένα:

▪︎ Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.

▪︎ Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο διάστημα να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί.

▪︎ Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.

■ Μείωση κρατήσεων για συνεπείς οφειλέτες

Για κάθε οφειλέτη δημιουργείται το προφίλ του. Όσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φόρο-υποθέσεων τους, η εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούσαν έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου. Σήμερα η φορολογική αρχή μπορεί να κρατήσει ακόμη και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενος με ρυθμισμένες οφειλές από τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.

■ Σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών

Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει “μπλοκάρει” η εφορία λόγω οφειλών.
Παναγιώτης Ράγγος-Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.