Λαγκάρντ: Οι παλιές πραγματικότητες αντικαθίστανται από νέες αβεβαιότητες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται “σε σημείο καμπής, με τις παλιές πραγματικότητες να αντικαθίστανται από νέες αβεβαιότητες”.

Παρά ταύτα, σημείωσε ότι ορισμένα πράγματα “παραμένουν αποφασιστικά τα ίδια”. Σημείωσε ότι η παραγωγή νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η οικονομία να αναπτυχθεί στο μέλλον. Ωστόσο, για να λειτουργήσουν αυτές οι ιδέες, η κοινωνία πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες “στις οποίες μπορούν να εξαπλωθούν και να ανθίσουν μέσα στην οικονομία μας”, ανέφερε η Λαγκάρντ.

“Για να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες, η Ευρώπη πρέπει να σπάσει τα βασικά σημεία συμφόρησης στη μετάφραση, τη διάχυση και τη φιλοδοξία. Αυτό δεν θα είναι εύκολο”, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μπει σε έναν αγώνα επιδοτήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυτό “δημιουργεί ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος”.