Ο πρόεδρος της UBS λέει ότι η τράπεζα “δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει”

Ο πρόεδρος της UBS Group AG Colm Kelleher τόνισε ότι η τράπεζα “δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει” και εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόταση της κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την προστασία της οικονομίας της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι η διάσωση της προβληματικής Credit Suisse από την UBS πέρυσι “πέτυχε τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποτροπή ζημιών στην οικονομία και τους φορολογούμενους”. Τα προτεινόμενα μέτρα θα επιδιώξουν να “μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα να αντιμετωπίσει μια άλλη συστηματικά σημαντική τράπεζα στην Ελβετία μια σοβαρή κρίση και να χρειαστούν έκτακτα μέτρα από το κράτος”.

Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα δώσει επίσης περισσότερες εξουσίες στην ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA για την επιβολή “εταιρικής διακυβέρνησης” και “πιο υπεύθυνης διαχείρισης κινδύνων” των συστηματικά σημαντικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων των διευθυντών και των κανόνων για τα μπόνους. “Σε μια κρίση, οι συστηματικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να εξέλθουν από την αγορά με ομαλό τρόπο”, εξήγησε η κυβέρνηση.

Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματευόταν κατά 1,05% χαμηλότερα στις 10:50 π.μ. ώρα Ελλάδας, με τιμή διαπραγμάτευσης 25.500 ελβετικά φράγκα ανά τεμάχιο.