Πως θα διαμορφωθούν οι προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με τους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS να ξεπερνούν πλέον τους 270.000 σε σύνολο 1 εκατομμυρίου, και με τους νέους έως 35 ετών να το χρησιμοποιούν περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, το νέο σύστημα πληρωμών μπαίνει σιγά – σιγά στη ζωή μας μας αναφέρει ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Ράγγος.

Ø Πως θα διαμορφωθούν οι προμήθειες των τραπεζών

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου το σύνολο της αγοράς θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει το IRIS, το οποίο μετά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου με τα πιστωτικά ιδρύματα έχει ανταγωνιστικές προμήθειες σε σύγκριση με τις συναλλαγές με κάρτες (POS). Το μέγιστο ύψος προμήθειας στο IRIS διαμορφώνεται σε 0,5% ενώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha δεν έχει ακόμα ορίσει τιμολόγιο και παρέχει τις υπηρεσίες προς το παρόν χωρίς προμήθεια.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, οι χρεώσεις κλιμακώνονται από 0,3% σε Εθνικής, Αττικής, Opτima, 0,4% στην Πειραιώς και 0,5% στην Eurobank. Οι καταναλωτές πάντως δεν πληρώνουν καμία προμήθεια. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις αφορούν όσους επαγγελματίες αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν έχουν τραπεζική προμήθεια.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για μείωση των χρεώσεων στις προμήθειες των καρτών (POS), κυρίως αυτές που αφορούν συναλλαγές έως 10-12 ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις στις ανωτέρω συναλλαγές ξεπερνούν το 3,5% περιορίζοντας ή μηδενίζοντας ακόμα τα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πρόσφατα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει χαμηλότερες χρεώσεις αν η αγορά δεν προσαρμοστεί. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα αναμένονται αποφάσεις, ενώ όπως όλα δείχνουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με VISA και Mastercard θα συνεχισθούν.