Σι Τζινπίνγκ προς Μπλίνκεν: Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στο Πεκίνο, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να λειτουργούν ως αντίπαλοι.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι επέμεινε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό έδαφος και να παραμερίσουν τις διαφορές τους, αντί να επιδίδονται σε “φαύλο ανταγωνισμό”. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο “χαίρεται να βλέπει τις ΗΠΑ με αυτοπεποίθηση, ανοιχτές, ευημερούσες και αναπτυσσόμενες”.

Ο Σι ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, οι ομάδες των δύο χωρών “σημείωσαν κάποια θετική πρόοδο”. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, παρατήρησε ο επικεφαλής της Κίνας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν “ακόμη περιθώρια για περαιτέρω προσπάθειες”.

“Η Κίνα θα ήταν ευτυχής να έβλεπε τις Ηνωμένες Πολιτείες σίγουρες για τον εαυτό τους, ανοικτές, να ευημερούν και να αναπτύσσονται”, είπε σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ στον συνομιλητή του.

“Ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν επίσης να υιοθετήσουν ένα θετικό όραμα ανάπτυξης της Κίνας”, πρόσθεσε.