Τα έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης της Γάζας καταστράφηκαν από το Ισραήλ

 Όταν μια ισραηλινή οβίδα έπληξε τη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας της Γάζας τον Δεκέμβριο, η έκρηξη έπληξε τα καπάκια πέντε δεξαμενών υγρού αζώτου που ήταν αποθηκευμένες σε μια γωνία της εμβρυολογικής μονάδας.
Καθώς το εξαιρετικά κρύο υγρό εξατμίστηκε, η θερμοκρασία μέσα στις δεξαμενές αυξήθηκε, καταστρέφοντας περισσότερα από 4.000 έμβρυα συν 1.000 ακόμη δείγματα σπέρματος και μη γονιμοποιημένων ωαρίων που ήταν αποθηκευμένα στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης Al Basma της πόλης της Γάζας.
Τα έμβρυα σε αυτές τις δεξαμενές ήταν η τελευταία ελπίδα για εκατοντάδες παλαιστινιακά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τη στειρότητα.
«Γνωρίζουμε βαθιά τι σήμαιναν αυτές οι 5.000 ζωές, ή οι πιθανές ζωές, για τους γονείς, είτε για το μέλλον είτε για το παρελθόν», δήλωσε ο Bahaeldeen Ghalayini, 73 ετών, ο μαιευτήρας και γυναικολόγος εκπαιδευμένος στο Cambridge που ίδρυσε την κλινική το 1997.
Τουλάχιστον τα μισά από τα ζευγάρια – αυτά που δεν μπορούν πλέον να παράγουν σπέρμα ή ωάρια για να δημιουργήσουν βιώσιμα έμβρυα – δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να μείνουν έγκυες, είπε.
Όταν το Reuters ρώτησε για το περιστατικό, το γραφείο τύπου του ισραηλινού στρατού είπε ότι εξετάζει τις αναφορές. Το Ισραήλ αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα πολιτικές υποδομές και έχει κατηγορήσει μαχητές της Χαμάς ότι επιχειρούν από ιατρικές εγκαταστάσεις, κάτι που η Χαμάς αρνείται.
Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πολλές στον θύλακα, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 18 ετών και το ποσοστό γονιμότητας είναι υψηλό στις 3,38 γεννήσεις ανά γυναίκα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Το ποσοστό γονιμότητας στη Βρετανία είναι 1,63 γεννήσεις ανά γυναίκα.
Παρά τη φτώχεια της Γάζας, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα επιδιώκουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ ορισμένα πουλούν τηλεοράσεις και κοσμήματα για να πληρώσουν.