Τζόρνταν: Η SNB είναι εξοπλισμένη για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) Τόμας Τζόρνταν δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα κατάφερε να “καθοδηγήσει τη νομισματική πολιτική με σταθερό χέρι” και διαβεβαίωσε ότι είναι “καλά εξοπλισμένη για να συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών στην Ελβετία στο μέλλον”. Εξήρε την ευελιξία της SNB, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης προσέγγισής της και της στόχευσης ενός εύρους πληθωρισμού μεταξύ 0% και 2%, αντί για ένα συγκεκριμένο ποσοστό πληθωρισμού.

Ο Τζόρνταν δήλωσε ότι η SNB μπόρεσε να μειώσει τον πληθωρισμό πιο γρήγορα από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, αυξάνοντας τα επιτόκια νωρίς και επηρεάζοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Υποστήριξε ότι, χωρίς την έγκαιρη σύσφιξη, το επιτόκιο “θα έπρεπε να είχε αυξηθεί πολύ πιο έντονα σε μεταγενέστερο στάδιο, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την αγορά εργασίας”. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και ότι νέα σοκ “μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή” και ότι η Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει εκ νέου τη νομισματική της πολιτική, αν χρειαστεί.