Binance: Οι Φιλιππίνες ζητούν να αφαιρεθεί από τα καταστήματα εφαρμογών Google και Apple

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων διέταξε την Google και την Apple να αφαιρέσουν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι έστειλε επιστολές στην Google και την Apple ζητώντας την αφαίρεση των εφαρμογών που ελέγχονται από την Binance από το Google Play Store και το Apple App Store, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της SEC, Emilio Aquino, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη πρόσβαση του φιλιππινέζικου κοινού στους ιστότοπους και τις εφαρμογές της Binance “αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των κεφαλαίων των επενδυτών Φιλιππινέζων”.

Η υπηρεσία κατηγόρησε την Binance ότι προσφέρει μη εγγεγραμμένους τίτλους σε Φιλιππινέζους και ότι λειτουργεί ως μη εγγεγραμμένος χρηματιστής, προσθέτοντας ότι αυτό παραβιάζει τους νόμους περί κινητών αξιών της χώρας.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των Φιλιππίνων έχει προηγουμένως προχωρήσει σε αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστότοπους που χρησιμοποιεί η Binance στη χώρα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο αποκλεισμού των υπηρεσιών της Binance στις Φιλιππίνες ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η SEC ανέφερε ότι η Binance προωθούσε ενεργά τις υπηρεσίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει κεφάλαια από Φιλιππινέζους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει άδεια από τη ρυθμιστική αρχή.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται σε μια σειρά από προβλήματα για την Binance, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της με τον Richard Teng, πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abu Dhabi Global Markets, τον Νοέμβριο του 2023, μετά από διακανονισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ που διέταξε την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φερόμενες παραβιάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου και συμφώνησε να παραιτηθεί. Η καταδίκη του Zhao αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου.

Η Binance έχει μηνυθεί ξεχωριστά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission) για φερόμενο κακό χειρισμό περιουσιακών στοιχείων πελατών και τη λειτουργία παράνομου, μη εγγεγραμμένου χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ.