Bitcoin Halving: Oι λόγοι που κάποιοι περιμένουν οι τιμές να εκτοξευθούν

Το Σάββατο πρόκειται να συμβεί το πολυαναμενόμενο γεγονός του bitcoin κατά το ήμισυ, ένα κάπως μυστηριώδες φαινόμενο που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, το οποίο θεωρητικά θα πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική ουρά στην πτώση των τιμών του bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες.

Το γεγονός του halving αναφέρεται στη “μείωση κατά 50% των νέων bitcoins που διατίθενται καθημερινά στους ψηφιακούς εξορύκτες, οι οποίοι ξεκλειδώνουν τα tokens στην αλυσίδα μπλοκ μέσω μιας πολύπλοκης, ενεργοβόρας διαδικασίας”.

Το halving συνέβη στο παρελθόν το 2012, το 2016 και το 2020 και είναι προγραμματισμένο απευθείας στο οικοσύστημα του bitcoin να συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, με την τέταρτη περίπτωση να αναμένεται ευρέως να έρθει το Σάββατο, μειώνοντας το ποσό των bitcoins που είναι διαθέσιμα για εξόρυξη κάθε μέρα από 900 σε 450.

Σήμερα υπάρχουν μεταξύ 19 και 20 εκατομμυρίων bitcoins, με μόνο 21 εκατομμύρια μάρκες που έχουν προγραμματιστεί να υπάρξουν ποτέ, και τα halvings έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την προσφορά bitcoin περιορισμένη και να διατηρούν την αποθήκευση της αξίας του αποκεντρωμένου νομίσματος.

Με τη μείωση της προσφοράς, ορισμένοι αναμένουν ότι το halving του 2024 θα αυξήσει τη ζήτηση για το bitcoin, και επομένως την τιμή του, κάτι που συνέβη αμέσως μετά τα άλλα τρία γεγονότα.

Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 8.069% στους 12 μήνες μετά το halving του 2012, 284% μετά το halving του 2016 και 559% μετά το halving του 2020. “Είναι λίγο πολύ Οικονομικά” ότι οι τιμές του bitcoin ανεβαίνουν μετά το halving, σύμφωνα με τον αναλυτή της Sevens Report Tom Essaye, ο οποίος εξήγησε ότι όσο η ζήτηση δεν μειώνεται και η νέα προσφορά μειώνεται, το “μόνο που μένει να κινηθεί είναι η τιμή”.

Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η ζήτηση bitcoin θα παραμείνει σταθερή ή θα αυξηθεί, και τρία σημεία δεδομένων για τη μείωση του μισού δύσκολα αποτελούν αρκετή τάση για να δηλώσουμε οριστικά πώς θα συμπεριφερθούν οι τιμές του bitcoin κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου μείωσης του μισού. Συχνά είναι δύσκολο να κοσκινίσει κανείς τις απόψεις των υβριστών και των φανατικών του bitcoin, αλλά οι πρώτοι θα σας πουν ότι το bitcoin είναι ήδη υπερτιμημένο, λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες περιπτώσεις χρήσης του. Όμως, οι γελοίες αποδόσεις του bitcoin που χτυπάνε την αγορά τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο να τις απορρίψει ακόμη και ο μεγαλύτερος απαισιόδοξος: Τα 61.000 δολάρια ανά κουπόνι που έπιασε το bitcoin την Τετάρτη είναι περίπου επτά φορές η τιμή του στο μισό του 2020, 90 φορές το επίπεδο του 2016 και 4.000 φορές το επίπεδο του 2012.

Γιατί οι τιμές του Bitcoin είναι πεσμένες

Το Bitcoin βρίσκεται περίπου 17% κάτω από το ιστορικό υψηλό των 73.768 δολαρίων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, με την αστραπιαία κατάρρευση 10% του Σαββάτου, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισραήλ, να αποτελεί παράδειγμα της εύθραυστης φύσης του ράλι.

Ο αναλυτής της Bernstein, Gautam Chhugani, εξήγησε στους πελάτες ότι στην πραγματικότητα είναι “νέοι καταλύτες ζήτησης” που επικαλύπτονται με προηγούμενα ήμισυ (halving) που βοήθησαν στην αύξηση των τιμών, εξηγώντας ότι ο καταλύτης του τρέχοντος κύκλου στην πραγματικότητα έχει ήδη συμβεί: Η έγκριση τον Ιανουάριο των spot διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων bitcoin, η οποία ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια δολάρια νέων κεφαλαίων στο bitcoin και συνέβαλε πιο έντονα στη θετική δράση των τιμών, καθώς το bitcoin παραμένει αυξημένο κατά σχεδόν 300% από τις αρχές του περασμένου έτους. Ο Chhugani αναμένει ότι το bitcoin θα φθάσει μέχρι και τα 150.000 δολάρια το επόμενο έτος, μια εξαιρετικά ανοδική πρόβλεψη που είναι υπερδιπλάσια ακόμη και από το ιστορικό υψηλό του.

Τα halvings είναι πιθανότατα μια ευλογία για τους κατόχους bitcoin, αλλά είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους εξορύκτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι κυριολεκτικά μειώνει στο μισό τη δυνητική ροή εσόδων τους – φανταστείτε αν ο κανονισμός επέτρεπε στα McDonald’s να πωλούν Big Macs αλλά όχι πατάτες τηγανιτές. Οι μετοχές των CleanSpark (αύξηση 38%), Marathon Digital (μείωση 36%) και Riot Platforms (μείωση 48%), των τριών πιο σημαντικών αμερικανικών ανθρακωρύχων bitcoin που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, έχουν όλες υποαποδώσει το bitcoin φέτος, σημείωσε ο Chhugani, προσθέτοντας ότι η μείωση στο μισό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλό για τους επενδυτές, καθώς η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ενοποίηση και πιο κερδοφόρες εταιρείες.