G7: Δεσμεύτηκαν να κλείσουν τους ρυπογόνους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς έως το 2035

Οι Επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7) κατέληξαν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των θερμοηλεκτρικών σταθμών που δεν διαθέτουν εξοπλισμό δέσμευσης  διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2035, ένα σημαντικό στάδιο προς το τέλος της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που παράγει τους περισσότερους ρύπους και οι ακτιβιστές για το περιβάλλον είχαν καλέσει την G7 –που περιλαμβάνει την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες– να δώσει το παράδειγμα.

Βάσει μιας σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα του 1992, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός χωρών υψηλού εισοδήματος, που κυριαρχούσαν τότε στην παγκόσμια οικονομία, δεσμεύθηκαν να χρηματοδοτήσουν τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτές δεν περιλάμβαναν την Κίνα, που έχει γίνει σήμερα η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μαζί, οι χώρες της G7 αντιπροσωπεύουν το 38% της παγκόσμιας οικονομίας και είναι υπεύθυνες για το 21% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ανάλυσης του Κλίματος για το 2021.