Muller-ΕΚΤ: Οι μειώσεις των επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο είναι αβέβαιες

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller δήλωσαν στο Econostream σε συνέντευξή τους ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι το πρώην ίδρυμα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά του back-to-back τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο Muller εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.) τον Ιούνιο. “Ακόμη και με εξελίξεις που είναι λίγο πολύ σύμφωνες με αυτό που αναμέναμε στις τελευταίες προβλέψεις, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε πλήρη νίκη επί του πληθωρισμού”, δήλωσε.

“Γι’ αυτό είναι λογικό να ξεκινήσουμε με μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στη συνέχεια να δούμε πώς θα είναι οι πραγματικές εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και όλες τις άλλες βασικές μεταβλητές, προτού λάβουμε την επόμενη απόφασή μας με βάση αυτές”, σημείωσε ο κ. Μίλερ. “Ειδικά καθώς ξεκινάμε με μειώσεις επιτοκίων ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο μας”.