Washington Post: Το… «μοχθηρό» σχέδιο του Πούτιν για να εξοντώσει τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταγράφει μία σειρά από σχέδια με στόχο να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τις αντιπάλους της στη Δύση.

Στην εν λόγω λίστα φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, με την Μόσχα να επιδιώκει να αξιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να οικοδομήσει μια παγκόσμια τάξη χωρίς αυτό που θεωρεί ως αμερικανική κυριαρχία, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Πιο αναλυτικά, σε απόρρητο παράρτημα στην επίσημη -και δημόσια κατατεθειμένη- ρωσική εξωτερική πολιτική, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, το υπουργείο ζητεί μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, την οικονομική και εμπορική και την ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών» με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παράρτημα που χρονολογείται στον Απρίλιο του 2023 είναι σχεδόν ωμό στις διατυπώσεις συγκριτικά με το διπλωματικά γραμμένο επίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο.

Το έγγραφο, που δόθηκε στην Washington Post από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, τονίζει μεταξύ άλλων:

  • Οι συντάκτες τονίζουν τη σημασία «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων των εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών τους με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών μέτρων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας».
  • Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και κωδικοποίηση αυτού που πολλοί στην ελίτ της Μόσχας λένε ότι έχει μετατραπεί σε υβριδικό πόλεμο κατά της Δύσης.
  • Η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και να διαταράξει την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω προπαγανδιστικών εκστρατειών που υποστηρίζουν απομονωτικές και εξτρεμιστικές πολιτικές, σύμφωνα με έγγραφα του Κρεμλίνου, για τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί.
  • Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να πλησιάσει πιο κοντά στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
  • Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού «μη φιλικών χωρών» με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, επειδή η Μόσχα αποτελεί «απειλή για τη δυτική παγκόσμια ηγεμονία», όπως ισχυρίζεται το έγγραφο.
  • Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το περίγραμμα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης».

Είναι μια σαφής ένδειξη, όπως σχολιάζει η Post ότι η Μόσχα θεωρεί πως το αποτέλεσμα του πολέμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητά της – και άλλων αυταρχικών εθνών – να επιβάλει τη θέλησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.