ΕΚΤ: Όλο και πιο σίγουρη για τη μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνεται όλο και πιο σίγουρη για τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να υποχωρεί, δήλωσαν τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Philip Lane, Gediminas Simkus και Boris Vujcic δήλωσαν ξεχωριστά ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη εδραίωσαν την πεποίθησή τους ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο και ένας κρίσιμος δείκτης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές επιβραδύνθηκε, ενώ η οικονομία πραγματοποίησε μια μικρή ανάκαμψη.
«Τόσο η έκτακτη εκτίμηση του Απριλίου για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ όσο και ο αριθμός του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που βγήκε βελτιώνουν την εμπιστοσύνη μου ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Λέιν στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial.
Ο Σίμκους, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, ήταν πιο ειλικρινής, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές μέχρι το τέλος του 2024.
«Η σκέψη μου είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον, αλλά θα περιοριστώ στο να διευκρινίσω πόσες, αν και έχω ήδη εκφράσει ότι φέτος θα περίμενα τρεις μειώσεις», δήλωσε ο Σίμκους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων της στις 6 Ιουνίου και οι αγορές χρήματος έχουν σχεδόν πλήρως τιμολογήσει τρεις μειώσεις φέτος, με τους διαπραγματευτές να ενισχύουν τα στοιχήματά τους μετά από κάποια ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Αυτό θα οδηγούσε το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις τραπεζικές καταθέσεις από το 4% ρεκόρ στο 3,25%, ένα επίπεδο που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζουν περιοριστικό – ή να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι αρκετά συνεπή με τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο διοικητής της Κροατίας Μπόρις Βούιτσιτς στην εκδήλωση στο Βίλνιους. «Εάν οι προβλέψεις ισχύουν, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα περίμενα τη χαλάρωση της πολιτικής στάσης, αλλά εξακολουθώντας να παραμένουμε στην περιοριστική περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο επίπεδο του 2%».
Αν και η ΕΚΤ επιμένει ότι δεν εξαρτάται από τη Fed, μια διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου θα αποδυνάμωνε το ευρώ και θα ενίσχυε τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, περιορίζοντας πιθανότατα τη διάθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει μόνη της.

O Lane δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου έδειξαν τελικά πρόοδο στις τιμές των υπηρεσιών, αλλά η τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στις υπηρεσίες για να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό αργότερα.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι θα κυμανθεί γύρω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, προτού μειωθεί και πάλι το 2025.