Ζητείται ελπίς μέσω ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου

Την αυλαία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) άνοιξε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου. Για τα νομικά πρόσωπα άνοιξε στις 2 Μαίου. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%”.

Παναγιώτης Ράγγος-Φοροτεχνικός

Ειδικά για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του προηγούμενου εδαφίου, οι δυο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.

Είναι επαρκές αυτό το χρονικό διάστημα;

Επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.

Στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε αρμόδιο φορέα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να σταματήσει το γαϊτανάκι των ευθυνών, αυτό που κάθε φορά ακούγεται τα τελευταία χρόνια, για το ποιος φταίει πιο πολύ. Φταις εσύ, φταίω εγώ, φταίει εκείνος, και ούτω καθ’ εξής…..

Συγκεκριμένα, έχει ακουστεί ότι καθυστερεί ο πολίτης να κάνει τη δήλωση, καθυστερούν οι λογιστές και λιγότερο βέβαια ότι φταίνε οι δημόσιοι φορείς. Η μπάλα έτσι πάει συνεχώς στην εξέδρα.

Αποτέλεσμα;

Να μην γίνεται τίποτα και κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία λέμε τα ίδια και τα ίδια.

Πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο που θα τηρείται από όλους. Το ποιο θα είναι, θα το βρουν οι αρμόδιοι. Αν θα είναι 1η Μαρτίου έως τέλος Ιουνίου, αν θα είναι 1η Απριλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου κτλ. Ο Αύγουστος όμως, θα πρέπει να είναι μήνας ανάπαυσης για τους λογιστές όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους. Θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων. Είναι ένα δίκαιο αίτημα που επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη.