Η ΕΕ ολοκληρώνει τη διαδικασία για το κράτος δικαίου κατά της Πολωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τερμάτισε επισήμως τις διαδικασίες κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την von der Leyen, η Επιτροπή δεν θεωρεί πλέον ότι υπάρχει κίνδυνος για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, απόφαση που ουσιαστικά κλείνει ένα επίμαχο κεφάλαιο που ξεκίνησε πριν από έξι και πλέον χρόνια. Ελήφθη υπόψη ότι η Πολωνία είχε δρομολογήσει μια ομάδα νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Εξάλλου, η χώρα έχει αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και έχει αφοσιωθεί στην εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την αλλαγή στην κυβέρνηση της Πολωνίας με την εκλογή του Ντόναλντ Τουσκ, ενός φιλελεύθερου υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρυσι. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Πολωνία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.