Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Isabel Schnabel δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν κυριαρχείται από τη δημοσιονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια και ότι “επιδίωξε με μεγάλη αποφασιστικότητα τον στόχο της σταθερότητας των τιμών, παρέχοντας αξιόπιστες αποδείξεις για τη νομισματική κυριαρχία”.
Η Schnabel επισήμανε επίσης το μέσο προστασίας της μετάδοσης της ΕΚΤ (Transmission Protection Instrument – TPI), το οποίο εισήχθη για να διευκολύνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε “να διατηρηθεί το κίνητρο για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές”.
Τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί μια “δημοσιονομική πολιτική που να είναι ανθεκτική στο μέλλον”, προκειμένου να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής. “Η δημοσιονομική εξυγίανση σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, με ταυτόχρονη προτεραιότητα στις επενδύσεις στο μέλλον, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών”, σημείωσε.







