Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει στη Ρωσία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ.
“Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνομιλεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία”, δήλωσε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο X.
Η ανάρτηση έρχεται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Όρμπαν ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προέτρεψε το Κίεβο να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός προτού εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.







