Ρούτε: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται σαφώς περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Ο νεοεισερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ότι η συμμαχία χρειάζεται «σαφώς περισσότερες» αμυντικές δαπάνες για να χρηματοδοτήσει καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις, να αυξήσει την παραγωγή και την καινοτομία και να διασφαλίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Είπε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για να επενδύσει αρκετά κεφάλαια «στους σωστούς τομείς» αλλά και δίκαια.

Ο Ρούτε δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για να «διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να φέρνουμε την Ουκρανία όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ». Είπε επίσης ότι η συμμαχία θα συνεργαστεί με «ομοϊδεάτες» χώρες για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας. Επισήμανε την Κίνα ως «αποφασιστικό παράγοντα» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στα συμφέροντα και τη φήμη του».

  • Στο χέρι των συμμάχων είναι να αφήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας συνέχισε,  ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ότι «η υποστήριξη του δικαιώματος στην αυτοάμυνα σημαίνει ότι είναι σε θέση να πλήξει το ρωσικό έδαφος». Ωστόσο, δήλωσε ότι εναπόκειται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς τους για να πλήξει τη Ρωσία.

Επίσης, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι «δύσκολη», αλλά ότι ο ουκρανικός στρατός έχει δείξει ότι μπορεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε ότι είναι «αισιόδοξος» για την υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους και ότι είναι «ζωτικής σημασίας ότι οι σύμμαχοι παρέχουν δισεκατομμύρια πρόσθετης βοήθειας». Προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία νικήσει, «η κατάσταση της ασφάλειάς μας θα είναι σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση» και ότι αυτό θα έχει «άμεσο αμυντικό αντίκτυπο» στο ΝΑΤΟ.

  • Δεν υπάρχει άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει «άμεση απειλή» χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, μετά την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος και την αύξηση των απειλών για πυρηνική κλιμάκωση. Ο Ρούτε χαρακτήρισε τη ρητορική του Πούτιν «απερίσκεπτη και ανεύθυνη», υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν «θέλει να συζητήσουμε για το πυρηνικό του οπλοστάσιο και δεν θα έπρεπε».

Ο Ρούτε σχολίασε επίσης την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η συμμαχία πρέπει επί του παρόντος να «επικεντρωθεί στην πολεμική προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας εξαρτάται από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, οι οποίες είναι «πολύ δύσκολο να προβλεφθούν» αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε ότι είναι «στο χέρι της Ουκρανίας» να αποφασίσει πότε θέλει να συζητήσει την ειρήνη με τη Ρωσία και ότι ο Πούτιν «πρέπει να ξέρει ότι δεν θα υποχωρήσουμε» στο μεταξύ.

 

 

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.