Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αμυντική ετοιμότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ενέκρινε 60 εκατομμύρια ευρώ για πέντε έργα το καθένα για να υποστηρίξει πιο αποτελεσματικές αμυντικές προμήθειες, συνολικής χρηματοδότησης 300 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω Κοινής Μέσο προμηθειών (EDIRPA).
Η Επιτροπή επισήμανε τρεις κρίσιμους τομείς εστίασης για τα έργα της: προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, προμήθεια σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων και προμήθεια πυρομαχικών. Τα περισσότερα έργα θα περιλαμβάνουν επίσης προμήθεια αμυντικών προϊόντων που προορίζονται για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Η Επιτροπή τόνισε ότι η επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ της EDIRPA έδωσε κίνητρο για συνολική αξία προμήθειας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα πέντε έργα που δείχνουν «την υψηλή μόχλευση της χρηματοδότησης της ΕΕ».







