Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) εκτίμησε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελβετίας θα αυξηθεί κατά 1% το 2024, μετά από «μέτρια» ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο. Για το 2025, η τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1% και 1,5%.
Στην τριμηνιαία της έκθεση, η SNB αναγνώρισε τις παγκόσμιες γεωπολιτικές αβεβαιότητες ως τον βασικό κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η τράπεζα δήλωσε αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη «θα ενισχυθεί κάπως την επόμενη χρονιά», εν μέρει χάρη στην απόφασή της να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για την υποστήριξη της οικονομίας, καθώς η δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα.
Η πρόβλεψη της SNB αντικατοπτρίζει μια προσεκτική αισιοδοξία, ισορροπώντας μεταξύ εξωτερικών κινδύνων και της ανθεκτικότητας της ελβετικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας τον πληθωρισμό, η SNB απέδωσε τον ετήσιο ρυθμό 0,7% του Νοεμβρίου σε μειώσεις τόσο των εισαγόμενων όσο και των εγχώριων τιμών, κυρίως εκείνων των προϊόντων πετρελαίου και των υπηρεσιών, αντίστοιχα. Προέβλεψε ότι το ποσοστό θα ανέλθει σε περίπου 1,1% τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες και μείωση των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.







