Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια διάσκεψη στο τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αλλά επέμεινε ότι είναι «έτοιμος για συνομιλία» ή ακόμη και συνάντηση μαζί του «ανά πάσα στιγμή».
Ο Πούτιν είπε ότι δεν θα είναι σε πιο αδύναμη θέση στις συνομιλίες με τον Τραμπ, επειδή «η Ρωσία έγινε πολύ ισχυρότερη τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια». Είπε επίσης ότι η Μόσχα «θα λάβει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη κανενός», ακολουθώντας μόνο τα δικά της εθνικά συμφέροντα.
Επιπλέον, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι «η άλλη πλευρά» πρέπει να είναι ανοιχτή σε «συνομιλίες και συμβιβασμούς».
Εάν η Δύση μας απειλήσει, έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά
Συνεχίζοντας την ετήσια ομιλία του Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα εάν οι δυτικές χώρες «δημιουργήσουν οποιαδήποτε απειλή για τη ρωσική κυριαρχία ή την ύπαρξη της Ρωσίας».
Δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η Δύση κατανοεί το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας . “Δεν ξέρω. Πρέπει να τους ρωτήσεις”, είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα για να προειδοποιηθούν τα μη πυρηνικά κράτη να σκεφτούν δύο φορές «να απειλήσουν» τη Μόσχα.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει επίσης σε οποιεσδήποτε απειλές κατά της κυριαρχίας της Λευκορωσίας. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Λευκορωσίας», κατέληξε.
Ο Πούτιν επαινεί τους δεσμούς Ρωσίας-Κίνας
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται σε “πρωτοφανές επίπεδο”, που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ανέφερε τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ των δύο και το επίπεδο των επενδύσεων ως απόδειξη αυτών των στενών δεσμών. Ο Πούτιν υποστήριξε περαιτέρω ότι η Μόσχα και το Πεκίνο βασίζουν τις σχέσεις τους στην «πλήρη εμπιστοσύνη».
Μιλώντας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρόλο που η Ρωσία και η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών που υπέφεραν περισσότερο, κατάφεραν να βγουν νικήτριες.
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με την Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η Μόσχα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης που έγιναν στα τέλη του 2022 και με βάση την πραγματικότητα στο μέτωπο.
Ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky εάν εκλεγεί, προσθέτοντας ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μόνο με «νόμιμες αρχές», δηλαδή το ουκρανικό κοινοβούλιο.







