Ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού φέροντας σημαία του ISIS από το φορτηγό του παρέσυρε τα αυτοσχέδια φράγματα και όργωνε στην πολυσύχναστη γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης την Πρωτοχρονιά, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους.
Οι αρχές ερευνούν τις ενδεχόμενες σχέσεις του δράστη με τρομοκρατικές οργανώσεις και την πιθανή συμμετοχή συνεργών στην αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στη Λουιζιάνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση της επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη με την πρόσφατη έκρηξη ηλεκτρικού οχήματος έξω από ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ στο Λας Βέγκας.
Εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης, ο οποίος φέρεται να κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διαμέρισμα Airbnb, σχεδίαζε να σκοτώσει την οικογένειά του πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό πιθανών συνεργών.
Πρωτοχρονιάτικη Τραγωδία στη Νέα Ορλεάνη: Η σκοτεινή διαδρομή ενός δράστη από βετεράνο του στρατού σε επίδοξο τρομοκράτη
Σε μια σειρά από βίντεο που εξετάζουν οι αρχές, ο Σαμσούντ-Ντιν Τζαμπάρ, ο δράστης της φονικής επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη, περιέγραφε πώς σχεδίαζε να σκοτώσει την οικογένειά του και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Το περιστατικό σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά στην πολυσύχναστη Bourbon Street, με τον Τζαμπάρ να σκοτώνει τουλάχιστον 15 ανθρώπους, προτού πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Ο Τζαμπάρ, πρώην στρατιωτικός και βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, είχε ανεβάσει ανατριχιαστικά βίντεο στα οποία μιλούσε για το παρελθόν του, το διαζύγιό του και την απόφασή του να ενταχθεί στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Στο φορτηγάκι που χρησιμοποίησε βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και μια σημαία του ISIS.
Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για πιθανές συνδέσεις του με άλλους συνεργούς, καθώς και για τυχόν δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το FBI, ο δράστης δεν φαίνεται να έδρασε μόνος του, ενώ βίντεο δείχνουν τρεις άνδρες και μία γυναίκα να τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς πριν την επίθεση.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται αδιάκοπα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν θα κάμψει το πνεύμα της Νέας Ορλεάνης.







