Οι διεθνείς επενδυτές απορρίπτουν τους δασμούς, προκαλώντας ένα νέο κύμα οικονομικής αβεβαιότητας, με την αγορά να κινδυνεύει από ένα πιθανό «παγκόσμιο κραχ».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθερότητα των επιτοκίων, ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων στον πληθωρισμό. Αντίθετα, κατηγορεί τον επικεφαλής της Fed για καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «κορυφαίο παγκόσμιο καταχραστή», ενώ το Πεκίνο απαντά καταγγέλλοντας οικονομικό μπούλινγκ.
Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει αντί-δασμούς ύψους 34% κατά των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια οικοδόμησης ενός ευρύτερου συνασπισμού.
Η Στρατηγική Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν προκειμένου να εξετάσουν τις ενδεχόμενες αντιδράσεις στην εφαρμογή των αμερικανικών δασμών. Στη λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνονται αμερικανικά προϊόντα όπως το κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, το ξύλο και τα ενδύματα, καθώς και διάφορα καταναλωτικά αγαθά όπως οι τσίχλες, τα οδοντικά νήματα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί τουαλέτας.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα αφορά
Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίδραση από τις ΗΠΑ, με την επιβολή δασμών ύψους 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους εξαγωγείς κρασιού στη Γαλλία και την Ιταλία.
Το «Μπαζούκα» της Ευρώπης και οι Διαφωνίες στην ΕΕ
Η Γαλλία και η Γερμανία εξετάζουν την πιθανότητα ενεργοποίησης ενός νέου εμπορικού όπλου, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά: το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού (ACI). Αυτό το μέτρο εγκρίθηκε το 2023 και προβλέπει περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες σε δημόσιους διαγωνισμούς, περιορισμούς στο εμπόριο υπηρεσιών, καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να το χρησιμοποιήσει, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία εξέφρασαν αντιρρήσεις.
Πηγή: ertnews.gr







