Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,3% το 2025, μειωμένη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,7%, αναφέροντας ως κύριους λόγους τις εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα.
Όσον αφορά το 2026, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, μειωμένη από το 2,7% που είχε προβλεφθεί τον Ιανουάριο. Το 2027, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,6%.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2025 κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,4%, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2025, από 1% που προβλεπόταν στην έκθεσή της του Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2025 παρέμειναν αμετάβλητες στο 4,5%.
«Η υψηλή και επίμονη πολιτική αβεβαιότητα -ιδίως σε σχέση με το εμπόριο- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εξασθένηση των επενδύσεων, του εμπορίου και της εμπιστοσύνης. Οι νέες αυξήσεις στους εμπορικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα σε βασικές οικονομίες, μεγεθύνοντας τις απώλειες πραγματικού εισοδήματος και περιορίζοντας το περιθώριο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να στηρίξουν την υποτονική ανάπτυξη μειώνοντας τα επιτόκια πολιτικής», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.







