Αγορές ομολόγων: Γιατί η ευρωζώνη μένει ψύχραιμη μετά την επέμβαση στη Βενεζουέλα

Σταθεροποιημένη παραμένει η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, παρά τη θεαματική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα με την αμερικανική επέμβαση και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Οι επενδυτές αυξάνουν μετριοπαθώς τη διάθεση για ρίσκο, ευνοώντας μετοχές και κρυπτονομίσματα, ενώ τα επιτόκια στα ευρωπαϊκά κρατικά χαρτιά κινούνται πλάγια.

Η εικόνα στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης παραμένει αξιοσημείωτα ψύχραιμη, τη στιγμή που το γεωπολιτικό ρίσκο ανεβαίνει απότομα μετά την αμερικανική επιδρομή στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να θέσει προσωρινά τη χώρα υπό αμερικανικό έλεγχο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει κύμα φυγής προς την ασφάλεια. Ωστόσο, οι αποδόσεις των βασικών ευρωπαϊκών τίτλων δείχνουν περισσότερο σταθεροποίηση παρά πανικό.

Bund κοντά σε υψηλά έτους, ήπια εικόνα σε Ελλάδα και Ιταλία

Το γερμανικό 10ετές Bund, σημείο αναφοράς για όλη την ευρωζώνη, κινείται οριακά χαμηλότερα στο 2,893%, μετά από άνοδο 3 μονάδων βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτά τα επίπεδα, η απόδοση παραμένει κοντά στα υψηλότερα από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, υποδηλώνοντας ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ένα περιβάλλον επίμονα υψηλότερων επιτοκίων.

Για την περιφέρεια, η εικόνα είναι επίσης σταθεροποιητική. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,48%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από τα πρόσφατα υψηλά που είχαν καταγραφεί στο 3,4% στις αρχές Ιανουαρίου, αποτυπώνοντας τόσο τη βελτιωμένη πιστοληπτική εικόνα της χώρας όσο και την αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές. Το ιταλικό 10ετές κινείται στο 3,61%, αντανακλώντας ακόμη αυξημένο πολιτικό και δημοσιονομικό κίνδυνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά χωρίς ενδείξεις άμεσης έντασης.

Η σταθερότητα στις αποδόσεις δείχνει ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν την κρίση στη Βενεζουέλα ως συστημικό σοκ για την Ευρώπη, αλλά ως περιφερειακό γεγονός με κυρίως πολιτικές και ενεργειακές προεκτάσεις.

Μετοχές και crypto κερδίζουν, το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ενδιαφέρον έχει ότι η γεωπολιτική ένταση δεν οδήγησε σε κλασική φυγή προς τα κρατικά ομόλογα, αλλά σε μετριοπαθή αύξηση της διάθεσης για ρίσκο. Σύμφωνα με τις αναφορές από την αγορά, μετοχές και κρυπτονομίσματα καταγράφουν κέρδη, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις και να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο δυνητικό όφελος.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, εκτιμά ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα θα παραμείνουν στο προσκήνιο της προσοχής των επενδυτών, ωστόσο υπενθυμίζει πως από πλευράς «σκληρών» δεδομένων της αγοράς, η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή είναι ο πραγματικός καταλύτης. Μια ισχυρή ή αδύναμη έκθεση εργασίας μπορεί να αναδιαμορφώσει τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων της Fed και, κατ’ επέκταση, να επηρεάσει άμεσα τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης.

Για τους επενδυτές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα, το μείγμα «γεωπολιτική ένταση – σταθερές αποδόσεις – αυξημένο ρίσκο σε μετοχές και crypto» συνιστά ένα περιβάλλον που ευνοεί την προσεκτική διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, με έμφαση στην ποιότητα αλλά και επιλεκτική ανάληψη κινδύνου.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η ψυχραιμία που επιδεικνύει η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, ακόμη και μετά μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση με τεράστιο πολιτικό βάρος, δείχνει πόσο κυρίαρχος παράγοντας έχει γίνει πλέον η νομισματική πολιτική σε σχέση με τη γεωπολιτική. Όσο οι επενδυτές πιστεύουν ότι Fed και ΕΚΤ δεν θα αιφνιδιάσουν με επιθετικές κινήσεις, είναι διατεθειμένοι να «διαβάζουν» τις κρίσεις περισσότερο ως ευκαιρίες αναδιάρθρωσης θέσεων παρά ως λόγο πανικού. Αυτό όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο υποτίμησης των μακροπρόθεσμων συνεπειών, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια τάξη αναδιαμορφώνεται και η ενεργειακή ασφάλεια επανέρχεται στο επίκεντρο.

#ομόλογα #ευρωζώνη #Ελλάδα #αγορές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.