Ο Χρήστος Φαφούτης αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, κατόπιν διαδικασίας ΑΣΕΠ. Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί προσπάθεια ενίσχυσης της τεχνικής επάρκειας και της θεσμικής νομιμοποίησης στη διαχείριση των κρίσιμων έργων μετρό και τραμ.
Με απόφαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο Χρήστος Φαφούτης αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.». Η επιλογή του έγινε κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ και προτάθηκε θεσμικά από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, στοιχείο που προσδίδει αυξημένη θεσμική νομιμοποίηση στη νέα διοίκηση.
Το προφίλ του νέου επικεφαλής
Ο Χρήστος Φαφούτης διαθέτει βαθιά τεχνογνωσία στις σταθερές συγκοινωνίες, έναν κλάδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση επέκτασης και αναβάθμισης. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής αμαξοστασίου στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ στην Αθήνα, καθώς και ως τμηματάρχης επιδομής στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό και στο Τραμ.
Η εμπειρία αυτή τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση, καθώς γνωρίζει εκ των έσω τόσο τις λειτουργικές ανάγκες όσο και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων σταθερής τροχιάς. Παράλληλα, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), γεγονός που δείχνει συνδυασμό τεχνικής και οικονομικής αντίληψης, κρίσιμο για τη διοίκηση μιας εταιρείας που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός του ΕΜΠ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων (MSc) και στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα (MBA). Το ακαδημαϊκό αυτό υπόβαθρο συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες της «Ελληνικό Μετρό», όπου η διαχείριση χρονοδιαγραμμάτων, προϋπολογισμών, συμβάσεων και τεχνικών κινδύνων αποτελεί καθημερινή πρόκληση.
Οι προκλήσεις για την «Ελληνικό Μετρό»
Η αλλαγή ηγεσίας έρχεται σε μια περίοδο όπου η εταιρεία έχει μπροστά της κρίσιμα ορόσημα: την ολοκλήρωση και λειτουργική ένταξη της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, τις επεκτάσεις δικτύων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τον επανασχεδιασμό του ρόλου των μέσων σταθερής τροχιάς στο συνολικό πλέγμα αστικών μεταφορών.
Η πίεση για γρήγορη απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος υλικών και εργασίας, καθιστούν απαραίτητη μια διοίκηση με ισχυρή τεχνική επάρκεια και ικανότητα διαχείρισης σύνθετων συμβάσεων. Επιπλέον, τα έργα μετρό βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της κοινωνικής κριτικής λόγω καθυστερήσεων, ανατροπών χρονοδιαγραμμάτων και επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή ενός στελέχους με επιχειρησιακή εμπειρία από τη ΣΤΑΣΥ μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς. Το στοίχημα για τη νέα διοίκηση θα είναι να μετατρέψει την τεχνική γνώση σε μετρήσιμα αποτελέσματα: έγκαιρη ολοκλήρωση έργων, περιορισμό υπερβάσεων κόστους και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος στα μάτια του επιβατικού κοινού.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η τοποθέτηση Φαφούτη στην «Ελληνικό Μετρό» δείχνει στροφή σε τεχνοκρατικό management σε έναν κατεξοχήν πολιτικά φορτισμένο τομέα. Αν η νέα διοίκηση καταφέρει να συνδυάσει διαφάνεια στις αναθέσεις, πειθαρχία στα χρονοδιαγράμματα και ουσιαστική λογοδοσία, τα έργα μετρό μπορούν να εξελιχθούν από διαχρονικό πεδίο τριβών σε μοχλό αξιοπιστίας του κράτους και αναβάθμισης της αστικής ζωής.







