Με ήπια κέρδη κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, παρότι οι επενδυτές παρακολουθούν την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Η στάση των αγορών δείχνει προθυμία να «τιμολογήσουν» τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως διαχειρίσιμο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών συνεχίζουν σε θετικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας ότι, προς το παρόν, η όξυνση της γεωπολιτικής έντασης στη Λατινική Αμερική δεν αρκεί για να ανατρέψει το ανοδικό ξεκίνημα του 2026. Παρά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο, οι βασικοί δείκτες κινούνται με οριακά αλλά σταθερά κέρδη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,32% στις 603,68 μονάδες, επίπεδα που επιβεβαιώνουν ότι το risk sentiment παραμένει θετικό. Στους εθνικούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κινείται οριακά ανοδικά στις 24.893 μονάδες, ο γαλλικός CAC παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο βρετανικός FTSE καταγράφει άνοδο 0,53%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,57%, δείχνοντας ότι ακόμη και οι πιο ευάλωτες αγορές της Ευρωζώνης δεν «λυγίζουν» από τον γεωπολιτικό θόρυβο.
Γιατί οι επενδυτές αγνοούν –προς το παρόν– τον κίνδυνο
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τρέχουσα αντίδραση των αγορών υποδηλώνει ότι οι επενδυτές επιλέγουν να δουν την κρίση στη Βενεζουέλα ως γεγονός περιορισμένης άμεσης οικονομικής επίδρασης στην Ευρώπη. Η χώρα, αν και διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, έχει ήδη επί σειρά ετών αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που μετριάζει τον συστημικό κίνδυνο.
Παράλληλα, η έναρξη του νέου έτους συνοδεύεται από προσδοκίες για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Αυτό δημιουργεί ένα υπόβαθρο στήριξης για τις μετοχές, το οποίο λειτουργεί ως «μαξιλάρι» απέναντι στις εξωτερικές αναταράξεις. Οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν τοποθετημένοι σε ρίσκο, όσο δεν διαφαίνεται άμεση απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη ή την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Το λεπτό όριο μεταξύ ανθεκτικότητας και εφησυχασμού
Η ψύχραιμη στάση των ευρωαγορών, ωστόσο, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, σε συνδυασμό με την ήδη τεταμένη διεθνή σκηνή, αυξάνει τον κίνδυνο απρόβλεπτων εξελίξεων, είτε μέσω ασύμμετρων αντιδράσεων είτε μέσω αναδιατάξεων στις αγορές ενέργειας. Εάν η κρίση κλιμακωθεί ή επεκταθεί περιφερειακά, οι σημερινές οριακές διακυμάνσεις μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε βίαιη μεταβλητότητα.
Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, το στοίχημα είναι διπλό: αφενός να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα στην αρχή της χρονιάς, αφετέρου να προστατευθούν από ένα πιθανό γεωπολιτικό σοκ δεύτερου γύρου. Η σημερινή εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε «αγορά που θέλει να ανέβει» παρά σε αγορά που έχει ενσωματώσει πλήρως τους κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι η επιλεκτικότητα, η διαφοροποίηση και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στη Βενεζουέλα και στην ευρύτερη περιοχή θα είναι κρίσιμες για τη διαχείριση κινδύνου τις επόμενες εβδομάδες.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η ήπια άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνει μια αγορά που «ποντάρει» στην κεντρική τραπεζική στήριξη και στην απουσία άμεσου οικονομικού αντίκτυπου από τη Βενεζουέλα, αλλά ταυτόχρονα υποτιμά το ενδεχόμενο δευτερογενών επιπτώσεων στην ενέργεια και στη γεωπολιτική σταθερότητα· αυτή η απόκλιση μεταξύ γεωπολιτικής πραγματικότητας και χρηματιστηριακής αντίδρασης συνιστά κλασικό προειδοποιητικό σήμα για αυξημένη μεταβλητότητα στην πορεία του 2026.







