Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από τη Γροιλανδία, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό συμπληρώνουν την εικόνα ήπιας διόρθωσης στα εμπορεύματα.
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ταυτόχρονα πιο ήπιων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να αποφεύγουν τις επιθετικές κινήσεις, επιλέγοντας σταδιακή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.
Δείκτες σε αντίρροπες πορείες και γεωπολιτικός θόρυβος
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 604 μονάδες, αποτυπώνοντας τη γενικότερη στάση αναμονής. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πιο έντονες απώλειες 0,74% και διαμορφώθηκε στις 10.048 μονάδες, με τις βρετανικές μετοχές να δέχονται πίεση μετά το ισχυρό ράλι του 2025 και την αυξημένη ευαισθησία τους σε διεθνείς αναταράξεις.
Αντίθετα, ο γερμανικός DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 25.122 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των γερμανικών blue chips, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε οριακά 0,04% στις 8.233 μονάδες.
Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την Ευρώπη. Η ρητορική αυτή, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία, ενισχύει τον γεωπολιτικό κίνδυνο που ήδη έχουν αρχίσει να προεξοφλούν οι αγορές.
Πληθωρισμός στον στόχο, αλλά αδύναμη κατανάλωση στη Γερμανία
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί κοντά στον στόχο του 2% για πάνω από έξι μήνες, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από τον Ιούνιο. Η αγορά, τόσο οικονομολόγοι όσο και επενδυτές, δεν προεξοφλεί νέες κινήσεις στα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, εκτός αν υπάρξει απότομη επιδείνωση στις προοπτικές ανάπτυξης.
Ωστόσο, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων από τη Γερμανία υπενθυμίζουν ότι η εικόνα παραμένει εύθραυστη. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο του 2025, έναντι προσδοκιών για άνοδο 0,2%, σημειώνοντας την πρώτη μείωση από τον Αύγουστο. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πτώση 1,9% στις πωλήσεις τροφίμων, η οποία δείχνει πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών.
Τράπεζες, έσοδα από τόκους και πίεση στα εμπορεύματα
Παρά το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να δουν βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδίδουν οι Financial Times, τα NII προβλέπεται να αυξηθούν συνολικά κατά περίπου 30 δισ. ευρώ το 2026 και το 2027, μετά τη στασιμότητα του 2025. Καθοριστικό ρόλο παίζουν η αύξηση του όγκου δανείων και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, που αντισταθμίζουν μέρος της πίεσης από τις μειώσεις επιτοκίων.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 0,5% στα 60,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 1,1% και διαμορφώνεται στα 56,52 δολάρια. Ο χρυσός, παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους έντασης, κινείται επίσης πτωτικά, κατά 0,6%, στα 4.468 δολάρια ανά ουγγιά, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πανικοβληθεί από τον γεωπολιτικό θόρυβο. Το ευρώ υποχωρεί ελαφρά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,1685 δολάριο.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωαγορές δείχνει μια αγορά που ισορροπεί ανάμεσα σε γεωπολιτικά ρίσκα και τη σχετική νομισματική σταθερότητα της ΕΚΤ. Για τους επενδυτές, το μήνυμα είναι διπλό: αφενός δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος νομισματικού σοκ, αφετέρου η αδύναμη κατανάλωση και οι πολιτικές εντάσεις περιορίζουν την ορατότητα για τα κέρδη του 2026. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλεκτική τοποθέτηση σε ποιοτικές ευρωπαϊκές μετοχές και τράπεζες με ισχυρά NII, σε συνδυασμό με αυξημένη διαφοροποίηση, μοιάζει πιο συνετή στρατηγική από το κυνήγι γρήγορων αποδόσεων.
#ευρωαγορές #Stoxx600 #FTSE100 #DAX #ΕΚΤ #πληθωρισμός #τράπεζες







