Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει «πολύ επικίνδυνη» τη στρατηγική επαναπροσέγγισης του Λονδίνου με το Πεκίνο, την ώρα που ο Κιρ Στάρμερ διεκδικεί εμπορικά οφέλη χωρίς να διαρρήξει τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον. Η αντιπαράθεση αναδεικνύει το νέο γεωπολιτικό τρίγωνο ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου–Κίνας και τα όρια της «πολυδιάστατης» διπλωματίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε σφοδρή κριτική στην προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να επανακαθορίσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα, χαρακτηρίζοντας τη νέα γραμμή «πολύ επικίνδυνη». Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά την επίσκεψη του Στάρμερ στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και εξασφάλισε συγκεκριμένα εμπορικά και ταξιδιωτικά ανταλλάγματα.
Το «reset» Λονδίνου – Πεκίνου και τα άμεσα οφέλη
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Στάρμερ μίλησε για μια «πιο εκλεπτυσμένη» σχέση με το Πεκίνο, επιδιώκοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικονομική συνεργασία και στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Στο πρακτικό επίπεδο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο απτά κέρδη: καθεστώς χωρίς βίζα για τους Βρετανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Κίνα έως και 30 ημέρες, καθώς και μείωση των κινεζικών δασμών στο σκωτσέζικο ουίσκι.
Το Λονδίνο παρουσιάζει την κίνηση ως τμήμα μιας πιο ρεαλιστικής στρατηγικής, που δεν αγνοεί την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, αλλά επιδιώκει να διατηρήσει ταυτόχρονα την «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ. Ο Στάρμερ επιμένει πως η Βρετανία δεν πρόκειται να επιλέξει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, αλλά θα κινηθεί με μια συνεκτική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση.
Η αμερικανική δυσφορία και το μήνυμα προς Καναδά και Βρετανία
Ο Τραμπ, μιλώντας στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της πρεμιέρας της ταινίας «Melania», στόχευσε κυρίως τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, του οποίου η πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα και η ομιλία στο Νταβός για τη «ρήξη» της παλιάς παγκόσμιας τάξης έχουν ήδη προκαλέσει αμερικανική απειλή νέων δασμών κατά της Οτάβα. Ωστόσο, προειδοποίησε και το Λονδίνο ότι οι στενότερες επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
«Είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτούς να το κάνουν αυτό», είπε για το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι για τον Καναδά είναι «ακόμα πιο επικίνδυνο» να «μπει στις δουλειές με την Κίνα». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι γνωρίζει «πολύ καλά» την Κίνα και τον Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του, αλλά τόνισε πως η συνεργασία με το Πεκίνο παραμένει «μεγάλο εμπόδιο» για να ξεπεραστεί.
Ισορροπίες ισχύος και στρατηγικός υπολογισμός του Λονδίνου
Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ήπια, διαρρέοντας ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ταξίδι Στάρμερ και τους στόχους του. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο αεροπλάνο προς Πεκίνο, υπογράμμισε ότι η σχέση με τις ΗΠΑ παραμένει «από τις στενότερες» σε άμυνα, ασφάλεια, πληροφορίες και εμπόριο, θυμίζοντας την περσινή επίσημη επίσκεψη του Τραμπ στο Λονδίνο που, όπως είπε, οδήγησε σε «εκατοντάδες δισ. λιρών» αμοιβαίων επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, ο Στάρμερ απέρριψε την ιδέα της απομόνωσης από την Κίνα: «Δεν έχει νόημα να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο όταν πρόκειται για την Κίνα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να εμπλακεί ενεργά, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει τον νέο ψυχρό ρεαλισμό στις διατλαντικές σχέσεις: οι ΗΠΑ θέλουν τους συμμάχους πλήρως ευθυγραμμισμένους στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, ενώ το Λονδίνο –όπως και η Οτάβα– επιχειρεί να χαράξει έναν πιο αυτόνομο δρόμο, διατηρώντας πρόσβαση στην κινεζική αγορά αλλά και στην αμερικανική προστασία.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η επίπληξη Τραμπ προς Στάρμερ και Κάρνεϊ δείχνει ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει δασμούς και πολιτική πίεση για να περιορίσει το περιθώριο ελιγμών των συμμάχων στο κινεζικό μέτωπο. Για την Ευρώπη –και κατ’ επέκταση για χώρες όπως η Ελλάδα– το μήνυμα είναι σαφές: η προσπάθεια για πολυδιάστατες σχέσεις με την Κίνα θα δοκιμάζεται διαρκώς από τις αμερικανικές «κόκκινες γραμμές», ιδίως σε τεχνολογία, άμυνα και κρίσιμες υποδομές.
#ΗΠΑ #ΗνωμενοΒασιλειο #Κινα #Trump #Starmer #διπλωματια #εμποριο







