Οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, JPMorgan Chase και Bank of America, ανακοινώνουν ότι θα «ματσάρουν» την εφάπαξ κρατική εισφορά 1.000 δολαρίων σε νέους παιδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς, γνωστούς ως «Trump accounts». Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του χάσματος πλούτου στις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας αποταμίευση και επένδυση από τη γέννηση.
Δύο από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους παγκοσμίως, η JPMorgan Chase και η Bank of America, προστίθενται στον αυξανόμενο κατάλογο επιχειρήσεων που στηρίζουν ενεργά το νέο πιλοτικό πρόγραμμα παιδικών επενδυτικών λογαριασμών στις ΗΠΑ, τα λεγόμενα «Trump accounts». Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα ισοφαρίσουν την εφάπαξ κρατική εισφορά 1.000 δολαρίων για τα παιδιά εργαζομένων τους που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
Πώς λειτουργούν τα «Trump accounts»
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει 1.000 δολάρια σε φορολογικά ευνοημένο λογαριασμό για κάθε επιλέξιμο παιδί που γεννήθηκε στις ΗΠΑ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2025 και 31ης Δεκεμβρίου 2028. Οι λογαριασμοί αυτοί έχουν σχεδιαστεί ως μακροπρόθεσμα επενδυτικά εργαλεία, με στόχο τη δημιουργία κεφαλαίου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην ενήλικη ζωή – για σπουδές, αγορά κατοικίας ή συνταξιοδοτική ενίσχυση.
Η ιδέα, στην οποία έχει συμβάλει καθοριστικά ο διαχειριστής hedge fund Brad Gerstner, εντάσσεται στη λογική των «baby bonds»: ένα αρχικό, δημόσια χρηματοδοτούμενο κεφάλαιο που επενδύεται από τη γέννηση, ώστε να περιοριστεί το διαχρονικό χάσμα πλούτου μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Η κρατική εισφορά μπορεί να ενισχυθεί από εργοδότες ή ιδιώτες, πολλαπλασιάζοντας το αρχικό ποσό και τις αποδόσεις του στο χρόνο.
Η στρατηγική των τραπεζών και το μήνυμα προς την αγορά
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, τόνισε ότι η τράπεζα έχει «μακροχρόνια δέσμευση για τη χρηματοοικονομική υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους» και ότι με το ταίριασμα της κρατικής εισφοράς «κάνει ευκολότερο να ξεκινήσει η αποταμίευση νωρίς, να επενδυθούν σωστά τα κεφάλαια και να σχεδιαστεί το οικονομικό μέλλον της οικογένειας». Η Bank of America, σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό της, χαιρέτισε τις «καινοτόμες λύσεις» της κυβέρνησης για την ενίσχυση των αποταμιεύσεων.
Στη λίστα των εταιρειών που συμμετέχουν με αντίστοιχα προγράμματα συγκαταλέγονται ήδη μεγάλα χρηματοοικονομικά ονόματα όπως η BlackRock, η BNY, η Robinhood, η SoFi και η Charles Schwab. Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει και σημαντικές ιδιωτικές δεσμεύσεις, από δισεκατομμυριούχους όπως οι Michael και Susan Dell και ο Ray Dalio, μέχρι καλλιτέχνες όπως η Nicki Minaj.
Η μαζική συμμετοχή του χρηματοοικονομικού τομέα δείχνει ότι οι «Trump accounts» δεν αντιμετωπίζονται ως απλό κοινωνικό μέτρο, αλλά ως νέο εργαλείο συστημικής επένδυσης στον ανθρώπινο κεφάλαιο, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή του πλούτου στις ΗΠΑ.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η στροφή μεγάλων τραπεζών και διαχειριστών κεφαλαίων σε προγράμματα τύπου «baby bonds» αναδεικνύει μια νέα φάση «ιδιωτικοποίησης» της κοινωνικής πολιτικής: το κράτος δίνει τον σπινθήρα, αλλά η πραγματική δυναμική του πλούτου μεταφέρεται εκεί όπου υπάρχει πρόσβαση σε εργοδότες και αγορές. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα, θα έπρεπε να σχεδιαστούν με προσοχή ώστε να μην διευρύνουν τις ανισότητες πρόσβασης σε επενδυτικά προϊόντα, αλλά να λειτουργούν ως πραγματικοί εξισωτές ευκαιριών.
#ΗΠΑ #JPMorgan #BankOfAmerica #TrumpAccounts #ΟικονομικέςΑνισότητες #Τράπεζες







