Σφοδρή ψυχρή εισβολή πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις, παγετό και εκτεταμένους περιορισμούς στην κυκλοφορία, ειδικά για τα βαρέα οχήματα. Δήμοι σε Δυτική Μακεδονία και Κεντρική Μακεδονία προχωρούν σε κλείσιμο ή καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας σχολείων, προσαρμόζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών.
Η νέα φάση της κακοκαιρίας αποτυπώνεται με έντονο τρόπο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σκηνικό κυριαρχείται από χιόνι, παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η Δυτική Μακεδονία έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης («red code»), καθώς από νωρίς το πρωί ο υδράργυρος κατρακύλησε έως τους -5 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως ο Βώλακας, το Νευροκόπι και το Παρανέστι, ενώ αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Βλάστη, Δράμα και Ποντοκερασιά Κιλκίς.
Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, Δράμα και σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ χιονόνερο έπεσε σε χαμηλότερα υψόμετρα, ακόμη και σε τμήματα του οδικού δικτύου γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Το μείγμα χιονιού και παγετού αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, καθιστώντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις των αρχών.
Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και υποχρεωτικές αλυσίδες
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας επέβαλε προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε κρίσιμους οδικούς άξονες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εθνική οδός Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, η επαρχιακή οδός Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου, καθώς και τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας – Αγίου Γερμανού.
Παράλληλα, πλήρης απαγόρευση για βαρέα οχήματα ισχύει και στην εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων (Ε.Ο. 15), από το 1ο έως το 41,5ο χιλιόμετρο. Στο ορεινό δίκτυο των Γρεβενών και στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, η κίνηση γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.
Στη Φλώρινα, η υποχρεωτική χρήση αλυσίδων αφορά τόσο τους βασικούς οδικούς άξονες προς Κρυσταλλοπηγή, Καστοριά και Έδεσσα (μέσω Κέλλης), όσο και όλο το ορεινό δίκτυο των δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου. Στην Κεντρική Μακεδονία, προβλήματα εντοπίζονται σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική, κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όπου η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στις προσβάσεις προς χιονοδρομικά κέντρα όπως ο Βόρας και το Ελατοχώρι.
Πώς επηρεάζεται η λειτουργία των σχολείων
Το ψύχος και οι χιονοπτώσεις οδηγούν τους δήμους σε διαφοροποιημένες αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στον δήμο Σερβίων Κοζάνης, με απόφαση του δημάρχου, αναστέλλεται για την Πέμπτη η λειτουργία όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά.
Στον δήμο Φλώρινας, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 9:15, με τους παιδικούς σταθμούς να παραμένουν σε κανονικό ωράριο. Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και στις σχολικές μονάδες του δήμου Πρεσπών, ενώ ΚΔΑΠ και παιδικός σταθμός λειτουργούν χωρίς αλλαγές. Στους δήμους Καστοριάς και Νεστορίου, καθώς και στο Άργος Ορεστικό, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν από τις 9:00, με επανεκτίμηση της κατάστασης νωρίς το πρωί.
Αντίθετα, στον δήμο Κοζάνης, όπως και στους δήμους Έδεσσας και Ωραιοκάστρου, ανακοινώθηκε κανονική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, δείγμα ότι οι τοπικές αρχές σταθμίζουν διαφορετικά τη βαρύτητα των φαινομένων ανά περιοχή.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η τρέχουσα κακοκαιρία αναδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο κρίσιμη είναι η έγκαιρη, στοχευμένη διαχείριση κινδύνου σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων. Οι ανισομερείς αποφάσεις για σχολεία και οδικούς περιορισμούς υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενιαία πρωτόκολλα και ψηφιακά εργαλεία πρόγνωσης, ώστε να αποφεύγονται αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής και να προστατεύονται αποτελεσματικά τόσο η ασφάλεια των πολιτών όσο και η ομαλή λειτουργία της οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
#κακοκαιρία #ΒόρειαΕλλάδα #σχολεία #ΔυτικήΜακεδονία #ΚεντρικήΜακεδονία







