Σε φάση υλοποίησης περνά ο ελληνικός φάκελος υδρογονανθράκων, με τον Σταύρο Παπασταύρου να προαναγγέλλει πρώτη υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση σε 12-15 μήνες, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες αδράνειας. Παράλληλα, δρομολογούνται η σύμβαση με τη Chevron για σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης και νέα τιμολόγια ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σαφές σήμα επιτάχυνσης της ελληνικής στρατηγικής στους υδρογονάνθρακες έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στους επόμενους 12 με 15 μήνες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια. Παράλληλα, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία με τη Chevron νοτίως της Κρήτης και εξήγησε τις παρεμβάσεις στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γεώτρηση με ExxonMobil και σύμβαση με Chevron
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το project της ExxonMobil βρίσκεται ήδη σε ώριμη φάση, υπογραμμίζοντας πως «σε 12 με 15 μήνες από τώρα θα έχουμε για πρώτη φορά υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση στην πατρίδα μας μετά από 40 χρόνια». Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση από την περίοδο χαρτογράφησης και αδειοδοτήσεων σε πραγματικές εργασίες στο πεδίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.
Για τη Chevron, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι η συμφωνία βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχει υπογραφεί η σύμβαση και να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση. Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2026, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας σε δυνητικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
Ο υπουργός συνέδεσε τις κινήσεις αυτές με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «σε όλα τα σημεία, σε όλους τους τομείς ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όχι με λόγια, με πράξεις. Θεσμικά, συγκροτημένα, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».
Κόστος ενέργειας και «πορτοκαλί» τιμολόγιο
Στο μέτωπο του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Σταύρος Παπασταύρου έκανε λόγο για «σταθερότητα» στα τιμολόγια, επισημαίνοντας ότι το κόστος της ενέργειας παραμένει «σαφώς αποκλιμακωμένο» σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Εξήγγειλε, επίσης, την ενεργοποίηση του λεγόμενου «πορτοκαλί τιμολογίου» για τις επιχειρήσεις από τον Φεβρουάριο και για τα νοικοκυριά από τον Απρίλιο.
Το νέο σχήμα αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε όσους μπορούν να προγραμματίζουν τη χρήση ενέργειας, δημιουργώντας κίνητρα μετατόπισης κατανάλωσης σε ώρες με χαμηλότερο κόστος. Πρόκειται για εργαλείο που, εφόσον σχεδιαστεί σωστά, μπορεί να περιορίσει τις πιέσεις στους λογαριασμούς, αλλά και να βοηθήσει τη διαχείριση του συστήματος σε περιόδους αιχμής.
Στήριξη στον πρωτογενή τομέα και πολιτική διάσταση
Αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα «μέσα στα λογισμένα δημοσιονομικά όρια». Έθεσε όμως ως προϋπόθεση τον ουσιαστικό διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διάλογος με έναν δεν γίνεται» και καλώντας τις αγροτικές εκπροσωπήσεις να αναλάβουν την «ώρα της ευθύνης» για να βρεθεί η βέλτιστη λύση.
Στο διεθνές πεδίο, ο κ. Παπασταύρου σχολίασε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» που είχε «καταλύσει τη συνταγματική νομιμότητα» και παραβιάσει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανέδειξε το δίλημμα «δικτατορία ή Δημοκρατία», τονίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι με τη Δημοκρατία» και υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες για βασανιστήρια και ακρωτηριασμούς από διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, επεσήμανε την ιδιαίτερα στενή σχέση του καθεστώτος Μαδούρο με την Τουρκία, αναφερόμενος σε μεταφορά δεκάδων τόνων χρυσού προς τουρκικές εταιρείες.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για γεώτρηση και η εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών όπως η ExxonMobil και η Chevron αναβαθμίζουν θεαματικά το ελληνικό ενεργειακό αφήγημα, αλλά ανοίγουν και δύσκολες συζητήσεις για περιβάλλον, ρίσκο και πραγματικό οικονομικό όφελος. Παράλληλα, η ρητορική περί κυριαρχικών δικαιωμάτων και η σκληρή στάση για το καθεστώς Μαδούρο δείχνουν ότι η ενεργειακή πολιτική της Αθήνας «κουμπώνει» πλέον με μια πιο διεκδικητική γεωπολιτική τοποθέτηση, σε μια συγκυρία όπου τα λάθη σε σχεδιασμό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα πληρωθούν ακριβά από καταναλωτές και επενδυτές.







