Συρεγγέλα: Πολιτική σύγκρουση πάνω στα συντρίμμια της Βιολάντα

Η Μαρία Συρεγγέλα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι μετατρέπει την τραγωδία στη Βιολάντα σε εργαλείο πολιτικής πόλωσης, υπερασπιζόμενη τα κυβερνητικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα. Την ίδια στιγμή προβάλλει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επιτροπές υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τις ανώνυμες καταγγελίες στο 1555.

Στο επίκεντρο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί το πολύνεκρο δυστύχημα στο εργοστάσιο μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση από τις ευθύνες και τις παραλείψεις στο πεδίο της «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.

Η κυβερνητική γραμμή: στατιστικά, θεσμικό πλαίσιο και ΕΕ

Μιλώντας στο Action24, η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα υποστήριξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «μετρούν» κατά το δοκούν τα εργατικά δυστυχήματα, αγνοώντας το θεσμοθετημένο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο καταγραφής. Επικαλέστηκε τον νόμο του 2010, ο οποίος ενσωματώνει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, καθώς και τον νεότερο νόμο 5239/2025, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κοινή μεθοδολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, όπως καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κινούνται στις 42–43 περιπτώσεις ετησίως, «και απέχουν πολύ από τα 200» που αναφέρουν συνδικαλιστικές και αντιπολιτευτικές φωνές. Η Συρεγγέλα τόνισε ότι όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα, βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Παράλληλα, ανέδειξε το άρθρο 4 του νόμου 5239/2025, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων να συστήνουν επιτροπές υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις να εκλέγουν εκπρόσωπο για τα θέματα αυτά. Με το άρθρο 27, όπως είπε, δόθηκε η δυνατότητα έκτακτων συνεδριάσεων και θεσπίστηκαν προθεσμίες ενημέρωσης των επιτροπών σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος.

Κατηγορίες για «εργαλειοποίηση» και στοχοποίηση Κωνσταντοπούλου

Η Συρεγγέλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ρίχνει νερό στον μύλο» της Πλεύσης Ελευθερίας, υιοθετώντας αντισυστημική ρητορική χωρίς να αμφισβητεί ευθέως την ευρωπαϊκή οδηγία. Σύνδεσε μάλιστα τον ειδικό που μίλησε για 200 θανάτους με τον σχεδιασμό του προγράμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν μαζί του, άρα «νομιμοποιούν» τη συγκεκριμένη αφήγηση.

Αναφορικά με την ίδια την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «έχει τσακωθεί με την αλήθεια», καταγγέλλοντας υβριστική και συκοφαντική συμπεριφορά εντός και εκτός Βουλής. Ανέφερε ότι έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της, δηλώνοντας πως τυχόν αποζημίωση θα κατευθυνθεί σε φορείς που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Το 1555, η στελέχωση των ελέγχων και το πολιτικό διακύβευμα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η βουλευτής στο τηλεφωνικό 1555, το οποίο παρουσίασε ως «επιπλέον εργαλείο» των εργαζομένων για ανώνυμες καταγγελίες παραβιάσεων στην αγορά εργασίας. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποσιωπά αυτή τη δυνατότητα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να φορτώσει στην κυβέρνηση τη συνολική ευθύνη για την τραγωδία.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αντέτεινε ότι όταν τα σημερινά αντιπολιτευόμενα κόμματα κυβερνούσαν «δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και κανέναν έλεγχο». Αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία των εξαγγελιών τους για μαζικές προσλήψεις, λέγοντας ότι «άλλα λένε και άλλα κάνουν».

Η συζήτηση γύρω από τη Βιολάντα, όπου οι έρευνες για άδειες, πυρασφάλεια, υπόγειους χώρους και διαρροή προπανίου συνεχίζονται, εξελίσσεται έτσι σε πεδίο σύγκρουσης δύο αφηγήσεων: από τη μία, της θεσμικής συμμόρφωσης και των «λίγων αλλά καταγεγραμμένων» δυστυχημάτων· από την άλλη, της καταγγελίας για συστημική υποβάθμιση της ασφάλειας στην εργασία και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στην κοινωνική οργή με αριθμούς, νόμους και επίκληση της ΕΕ, αποφεύγοντας να αγγίξει ευθέως το ζήτημα της πραγματικής εφαρμογής των κανόνων σε ένα περιβάλλον χαλαρών ελέγχων και ανοχής σε παρατυπίες. Όσο η δημόσια συζήτηση μένει εγκλωβισμένη σε καταγγελίες περί «εργαλειοποίησης» εκατέρωθεν, ο κίνδυνος είναι να χαθεί η ουσία: αν το θεσμικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αρκούν για να αποτρέψουν την επόμενη Βιολάντα ή αν η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί με μια σιωπηλή αποδοχή του ρίσκου πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

#Βιολάντα #ΕργατικόΔυστύχημα #Εργασιακά #ΑσφάλειαΕργασίας

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.