Σχεδόν 2.500 δηλωθείσες ζημιές και αποζημιώσεις 11,8 εκατ. ευρώ καταγράφει η ασφαλιστική αγορά από τις κακοκαιρίες Adel και Byron. Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ αναδεικνύουν την αυξανόμενη έκθεση σε φυσικές καταστροφές και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα άφησαν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά οι κακοκαιρίες «Adel» και «Byron», που έπληξαν τη χώρα στο τέλος του 2025. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι συνολικές αποζημιώσεις για ασφαλίσεις περιουσίας και αυτοκινήτων αναμένεται να φτάσουν τα 11,8 εκατ. ευρώ, με 2.491 δηλωθείσες ζημιές.
Η κακοκαιρία «Adel» εκδηλώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2025, επηρεάζοντας κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και την Αττική, ενώ η «Byron» σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, πλήττοντας κυρίως την Ανατολική Ελλάδα, την Αττική και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα αυτά εντάσσονται σε μια ακολουθία ολοένα και συχνότερων ακραίων καιρικών επεισοδίων με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.
Το ύψος και η σύνθεση των ζημιών
Από τις 2.491 ζημιές που καταγράφηκαν, οι 1.282 αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας, με τις σχετικές αποζημιώσεις να εκτιμώνται σε 9,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, από πλημμύρες, εισροή υδάτων, φθορές σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Οι υπόλοιπες 1.209 ζημιές σχετίζονται με ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτιμώμενες αποζημιώσεις 1,9 εκατ. ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται οχήματα που υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες, πτώση αντικειμένων, κατολισθήσεις ή εγκλωβισμό σε πλημμυρισμένες περιοχές. Στην έρευνα της ΕΑΕΕ συμμετείχαν 27 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 99% της παραγωγής στις ασφαλίσεις περιουσίας, προσδίδοντας υψηλό βαθμό αντιπροσωπευτικότητας στα στοιχεία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, υπογράμμισε ότι «λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2025, δύο έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα», εκτιμώντας πως οι αποζημιώσεις για τα συγκεκριμένα γεγονότα θα προσεγγίσουν τα 12 εκατ. ευρώ.
Αυξανόμενος κίνδυνος και κενό ασφαλιστικής κάλυψης
Πέρα από τις δύο συγκεκριμένες κακοκαιρίες, το 2025 συνολικά καταγράφηκαν 3.196 δηλώσεις ζημιών από έξι σοβαρά καταστροφικά φαινόμενα, με τις αποζημιώσεις της αγοράς να υπολογίζονται στα 27,9 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνει η ΕΑΕΕ, αναδεικνύουν τόσο τη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών όσο και τον καθοριστικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ύπαρξη εργαλείων όπως το Nat Cat Monitor της ΕΑΕΕ, όπου χαρτογραφούνται οι ασφαλισμένες ζημιές από καταστροφικά γεγονότα από το 2015 έως το 2025, επιτρέπει πλέον μια πιο συστηματική αποτίμηση του κλιματικού και ασφαλιστικού κινδύνου. Παράλληλα, φωτίζει και το λεγόμενο «ασφαλιστικό κενό» – τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις πραγματικές οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές και στο μέρος αυτών που τελικά είναι ασφαλισμένο.
Για την ελληνική οικονομία, όπου μεγάλο μέρος του οικιστικού και επιχειρηματικού ιστού παραμένει ανασφάλιστο ή υποασφαλισμένο, τα στοιχεία της ΕΑΕΕ λειτουργούν ως καμπανάκι για την ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής κουλτούρας, αλλά και για την προώθηση συμπληρωματικών σχημάτων συνεργασίας κράτους – ιδιωτικής ασφάλισης στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Σχόλιο
: Τα 27,9 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων για έξι γεγονότα σε έναν μόνο χρόνο δείχνουν ότι ο κλιματικός κίνδυνος παύει να είναι «εξαίρεση» και τείνει να γίνει δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά ανταποκρίνεται, αλλά το πραγματικό ζητούμενο είναι η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η θεσμική σύνδεση πρόληψης, χωροταξικού σχεδιασμού και ασφάλισης, πριν οι φυσικές καταστροφές μετατραπούν σε μόνιμο δημοσιονομικό και κοινωνικό σοκ.
#ασφαλιστικές #ΕΑΕΕ #κακοκαιρία #φυσικέςΚαταστροφές #ασφάλιση






