Ιβηρική Χερσόνησος αντιμέτωπη με νέα καταιγίδα μετά την καταστροφή της «Κριστίν»

Η καταιγίδα «Λεονάρντο» πλήττει διαδοχικά Πορτογαλία και Ισπανία, προτού επουλωθούν οι πληγές από τη φονική «Κριστίν» που κατέστρεψε υποδομές και άφησε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Οι αρχές σε Λισαβόνα και Μαδρίτη βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για νέες πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές.

Η Ιβηρική Χερσόνησος εισέρχεται σε ακόμη έναν κύκλο ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς η νέα καταιγίδα «Λεονάρντο» κινείται πάνω από την Πορτογαλία και κατευθύνεται προς την Ισπανία. Το πλήγμα έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά το πέρασμα της «Κριστίν», που προκάλεσε τουλάχιστον έξι θανάτους στην Πορτογαλία, εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες, βιομηχανικές μονάδες και κρίσιμες υποδομές, καθώς και μαζικές διακοπές ρεύματος.

Νέα απειλή για πλημμύρες και υποδομές στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας της Πορτογαλίας (IPMA), η καταιγίδα «Λεονάρντο» αναμένεται να επηρεάσει την ηπειρωτική χώρα έως το Σάββατο, με συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Οι ριπές ανέμου προβλέπεται να φθάσουν τα 75 χλμ/ώρα κατά μήκος των νοτίων ακτών του κεντρικού τμήματος, νότια του Κάμπο Μοντέγκο, και έως τα 95 χλμ/ώρα στα ορεινά.

Αν και οι άνεμοι εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότεροι από τους ιστορικά ισχυρούς ανέμους άνω των 200 χλμ/ώρα που συνόδευσαν την «Κριστίν», ο πραγματικός κίνδυνος αφορά τον συνδυασμό κορεσμένων εδαφών, ανεπαρκούς απορροής και ήδη επιβαρυμένων υδρογραφικών δικτύων. Η υποδιοικήτρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ANEPC, Ντανιέλα Φράγκα, προειδοποίησε ότι οι επερχόμενες βροχές μπορούν να προκαλέσουν νέες πλημμύρες, ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, μετά από επίσκεψη σε πληγείσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη Πομπάλ, τόνισε ότι η ανοικοδόμηση εργοστασίων, οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών ενδέχεται να απαιτήσει χρόνια. «Ήταν μια καταστροφή που μας επηρέασε… ήδη έβρεξε πολύ, θα συνεχίσει να βρέχει και υπάρχουν πολλές απώλειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τις συνεχείς εργασίες αποκατάστασης, περίπου 115.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εκ των οποίων τα 85.000 στην περιοχή της Λέιρια, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας E-Redes. Η ενεργειακή και παραγωγική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές λειτουργεί με σοβαρά προβλήματα, αυξάνοντας το οικονομικό αποτύπωμα της καταστροφής.

Κόκκινος συναγερμός και διακοπή μαθημάτων στην Ισπανία

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έχει εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» για τις κοινότητες Κάδιθ και Ρόντα στην Ανδαλουσία, ενόψει έντονων και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων. Στα βουνά της Γκραζαλέμα, η βροχόπτωση μπορεί να ξεπεράσει τα 200-250 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες, επίπεδα που ισοδυναμούν με μηνιαία ή και διμηνιαία ποσότητα βροχής.

Οι αρχές προειδοποιούν για σοβαρό κίνδυνο πλημμυρών λόγω ανόδου της στάθμης των ποταμών και έχουν θέσει σε ετοιμότητα τη στρατιωτική μονάδα εκτάκτων αναγκών. Στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας αποφασίστηκε η αναστολή των μαθημάτων στα περισσότερα σχολεία, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ο πρόεδρος της περιφέρειας απηύθυνε έκκληση για «μέγιστη προσοχή», αναγνωρίζοντας ότι η συσσώρευση καταιγίδων μετατρέπει τα κατά τόπους φαινόμενα σε συστημική απειλή για την περιοχή.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση της Ιβηρικής σε ακραία καιρικά επεισόδια, με καταρρακτώδεις βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους –ιδίως στη νότια Ισπανία, όπου κάτοικοι μιλούν για τον πιο βροχερό χειμώνα των τελευταίων 40 ετών– αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης των αντιπλημμυρικών σχεδίων και της ανθεκτικότητας των υποδομών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχόλιο SBCTV : Η διαδοχική εμφάνιση καταιγίδων τύπου «Κριστίν» και «Λεονάρντο» στην Ιβηρική δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά ένδειξη κλιματικής μετατόπισης με βαριά οικονομική υπογραφή: ζημιές σε βιομηχανία, ενέργεια, μεταφορές και αστικές υποδομές. Η Ευρώπη θα κληθεί να επενδύσει πολύ περισσότερα σε ανθεκτικότητα παρά σε εκ των υστέρων αποζημιώσεις, αν δεν θέλει οι προϋπολογισμοί της να μετατραπούν σε μόνιμα ταμεία φυσικών καταστροφών.

#Πορτογαλία #Ισπανία #Κακοκαιρία #Καταιγίδα #ΚλιματικήΚρίση

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.