Ινδία: παρασκήνιο και φιάσκα στην AI σύνοδο

Η φιλόδοξη σύνοδος India AI Impact στο Νέο Δελχί συνδύασε υψηλή γεωπολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη με οργανωτικό χάος και συμβολικά φιάσκα. Πίσω από τα κεντρικά πάνελ, η απουσία «σταρ», τα λάθη timing και ένα κινεζικό ρομποτικό σκυλί που παρουσιάστηκε ως ινδική καινοτομία αποκάλυψαν τα όρια της ινδικής τεχνολογικής αφήγησης.

Η Ινδία προσπάθησε, μέσω της συνόδου India AI Impact στο Νέο Δελχί, να εμφανιστεί ως τρίτος πόλος απέναντι στον τεχνολογικό άξονα ΗΠΑ–Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ επί σκηνής συζητούνταν ρυθμιστικοί κανόνες, η ανησυχία του ΟΗΕ για την κυριαρχία δισεκατομμυριούχων στην AI και οι εκκλήσεις Αμερικανών αξιωματούχων για λιγότερο «καταστροφολογικό» λόγο, το παρασκήνιο έστελνε πιο αμφίσημα μηνύματα.

Απουσίες υψηλού προφίλ και λάθος συγκυρία

Δύο ηχηρές απουσίες υπονόμευσαν την εικόνα ισχύος της συνόδου. Ο Μπιλ Γκέιτς ακύρωσε την κεντρική ομιλία του λίγες ώρες πριν ανέβει στο βήμα, μετά από αναζωπύρωση της κριτικής για τις παλαιότερες σχέσεις του με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Επισήμως, το Ίδρυμα Γκέιτς επικαλέστηκε την ανάγκη να μην αποσπαστεί η προσοχή από την ατζέντα της εκδήλωσης. Τη θέση του πήρε ο Άνκουρ Βόρα, επικεφαλής για Αφρική και Ινδία.

Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έμεινε εκτός λόγω ασθένειας μετά από εβδομάδες ταξιδιών. Για μια σύνοδο που φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει την παγκόσμια ελίτ της AI, τα κενά αυτά τροφοδότησαν το ερώτημα «ποιος πραγματικά καθοδηγεί τη συζήτηση».

Στρατηγικά, ο χρονισμός αποδείχθηκε προβληματικός. Η σύνοδος συνέπεσε με το κινεζικό νέο έτος, αφήνοντας το Πεκίνο χωρίς ανώτατη εκπροσώπηση, ενώ η ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ του «Board of Peace» στις ΗΠΑ οδήγησε σε ακύρωση της παρουσίας του Τόνι Μπλερ. Επιπλέον, μετά το Νταβός και τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πολλοί διπλωμάτες και στελέχη τεχνολογίας εμφανίστηκαν απλώς εξαντλημένοι.

Το ρομποτικό σκυλί και τα σύμβολα αξιοπιστίας

Το περιστατικό που έγινε γρήγορα viral ήταν η παρουσίαση ενός ρομποτικού σκύλου από το πανεπιστήμιο Galgotias ως ινδική καινοτομία. Διαδικτυακοί ελεγκτές γεγονότων αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για το κινεζικό μοντέλο Unitree Go2, κόστους περίπου 2.800 δολαρίων. Το επεισόδιο τροφοδότησε την κριτική πως ένα μέρος της ινδικής τεχνολογικής αφήγησης στηρίζεται περισσότερο στο rebranding παρά στην εγχώρια έρευνα, με άμεσες επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας ως αυτόνομου παίκτη στην AI.

Σε επίπεδο εικόνας, συζητήθηκε και η αμήχανη ομαδική φωτογραφία με τον Ναρέντρα Μόντι και κορυφαίους CEOs. Ο Σαμ Άλτμαν (OpenAI) και ο Ντάριο Αμοντέι (Anthropic) φάνηκαν να διστάζουν για το πώς θα σταθούν – χειραψία, υψωμένα χέρια ή ουδέτερη πόζα – πριν καταλήξουν σε σφιγμένες, υψωμένες γροθιές. Το στιγμιότυπο ερμηνεύτηκε ως οπτική μεταφορά της αντιπαλότητας μεταξύ δύο διαφορετικών οραμάτων για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Ασφάλεια, χάος και η εικόνα της Ινδίας

Η καθημερινή εμπειρία των συμμετεχόντων ανέδειξε τις οργανωτικές προκλήσεις. Η βαριά ασφάλεια γύρω από τον Μόντι, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Δελχί και η ασάφεια στις οδηγίες προσέλευσης δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου το να φτάσεις στην αίθουσα συσκέψεων ήταν σχεδόν άθλος. Κλειστές είσοδοι την τελευταία στιγμή, πολλαπλοί έλεγχοι ασφαλείας και υπερβολική καχυποψία ακόμη και για κλειδιά ή φορητούς υπολογιστές συμπλήρωσαν την εικόνα.

Παρά τα παράπονα, πολλοί γνώστες της πόλης παραδέχθηκαν ότι, με τα τοπικά δεδομένα, η διοργάνωση ήταν σχετικά καλή. Ένα πιο ανθρώπινο αντίβαρο στις εντάσεις πρόσφερε η εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν να τρέχει χαλαρά στο Marine Drive στη Βομβάη, με αθλητική περιβολή και τα χαρακτηριστικά aviator γυαλιά, πριν πετάξει για τη σύνοδο.

Σχόλιο SBCTV : Η Ινδία κέρδισε ορατότητα ως ανερχόμενη δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τα φιάσκα με τις απουσίες, το ρομποτικό σκυλί και την οργάνωση δείχνουν ότι η απόσταση από το να είσαι πραγματικός ρυθμιστής του παιχνιδιού δεν καλύπτεται μόνο με εντυπωσιακές σκηνές και υψηλή ρητορική. Για τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις, το μήνυμα είναι διπλό: τεράστιες δυνατότητες, αλλά και σημαντικός κίνδυνος υπερβολικών προσδοκιών.

#Ινδία #ΤεχνητήΝοημοσύνη #Τεχνολογία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.