Γαλλία: Αντιπαράθεση για παρεμβάσεις ΗΠΑ και πόλεμο πληροφόρησης

Στη Γαλλία εντείνεται η συζήτηση για ξένες παρεμβάσεις και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, με φόντο επαφές Αμερικανών διπλωματών και την υπόθεση της Μαρίν Λεπέν. Το Παρίσι δηλώνει ότι θα απαντά σε επιθέσεις «από Ανατολή ή Δύση», αναβαθμίζοντας τα εργαλεία άμυνας στο πεδίο της πληροφόρησης.

Η γαλλική πολιτική σκηνή μπαίνει σε περίοδο αυξημένης έντασης γύρω από το ζήτημα της «ξένης παρέμβασης», καθώς δικαστικές υποθέσεις, διπλωματικές επαφές και η άνοδος της ακροδεξιάς συγκλίνουν σε ένα πεδίο που η Γαλλία θεωρεί πλέον στρατηγικό: την ασφάλεια της δημόσιας σφαίρας και την ανθεκτικότητα απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Αφορμή αποτέλεσαν δημόσιες τοποθετήσεις της Γαλλίδας δικαστικού Μαγκάλι Λαφουρκάντ, γενικής γραμματέως της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNCDH), η οποία ανέφερε ότι είχε εκφράσει ανησυχίες για πιθανές απόπειρες παρέμβασης προς το γαλλικό ΥΠΕΞ στις 28 Απριλίου 2025. Στη συνέχεια, γνωστοποίησε ότι είχε δεχθεί στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία –σύμφωνα με την ίδια– επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη δικαστική υπόθεση της Μαρίν Λεπέν.

Η υπόθεση Λεπέν και ο πολιτικός «φακός» της Ουάσιγκτον

Στο επίκεντρο βρίσκεται η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ και η πενταετής στέρηση του δικαιώματος να είναι υποψήφια. Όπως σημειώνεται, εάν το εφετείο επικυρώσει την απόφαση τον Ιούλιο, η Λεπέν δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Η Λαφουρκάντ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές της θεώρησαν την απόφαση «πολιτικά υποκινούμενη» επειδή η Λεπέν βρίσκεται στην αντιπολίτευση απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ίδια απάντησε ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν είναι ασυνήθιστη σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι τέθηκαν ζητήματα «ελευθερίας έκφρασης», με εκείνη να τονίζει ότι στη Γαλλία ισχύει η ελευθερία λόγου, με περιορισμούς για συκοφαντία, ρητορική μίσους, διακρίσεις και άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η γαλλική απάντηση: «πόλεμος πληροφόρησης» και διπλωματική σκλήρυνση

Το γαλλικό ΥΠΕΞ, μέσω εκπροσώπου του, διατύπωσε τη γραμμή ότι η Γαλλία θα απαντά «σε όποιον την επιτίθεται — είτε από την Ανατολή είτε από τη Δύση». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση ξένων παρεμβάσεων στις 29 Ιανουαρίου 2025, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και η δημιουργία λογαριασμού στο X με τίτλο «French Response», που στοχεύει στη δημόσια αποδόμηση παραπληροφόρησης.

Η συζήτηση αποκτά ευρύτερη διάσταση, καθώς το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αμερικανική Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας (Δεκέμβριος 2025), όπου αποτυπώνεται πολιτική υποστήριξης προς τη δεξιά και την άκρα δεξιά στην Ευρώπη και αφήγημα περί «απώλειας πολιτισμού» λόγω μεταναστευτικών πολιτικών.

Σχόλιο SBCTV : Η υπόθεση δείχνει ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο πεδίο της πληροφόρησης, όπου η «νομιμοποίηση» μιας δικαστικής ή θεσμικής διαδικασίας μπορεί να γίνει στόχος. Για την ΕΕ, το κρίσιμο δεν είναι μόνο η άμυνα απέναντι σε «εξωτερικούς παίκτες», αλλά και η προστασία της εμπιστοσύνης στους θεσμούς — γιατί χωρίς αυτήν, κάθε εκλογικός κύκλος γίνεται ευάλωτος σε εισαγόμενα αφηγήματα και πόλωση.

#Γαλλία #Τραμπ #Μακρόν #Λεπέν #Παραπληροφόρηση #ΞένηΠαρέμβαση

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.