Γαλλία: Αποχωρεί αιφνιδιαστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας στις αρχές Ιουνίου, πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του το 2027. Η παραίτησή του ανοίγει κρίσιμο θεσμικό και πολιτικό παιχνίδι για τον ορισμό του διαδόχου του στην καρδιά του γαλλικού και ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια ηχηρή θεσμική μετακίνηση στο γαλλικό οικονομικό σύστημα φέρνει η απόφαση του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας της Γαλλίας στις αρχές Ιουνίου, έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία στο τιμόνι της. Ο ίδιος ενημέρωσε πρώτα την εκτελεστική επιτροπή της τράπεζας και στη συνέχεια το προσωπικό, μέσω επιστολής που επικαλείται το Politico.

Θητεία που διακόπτεται και πολιτική διάσταση

Ο δεύτερος θητείας του Βιλερουά ντε Γκαλό, που ξεκίνησε το 2021, επρόκειτο κανονικά να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2027, λίγους μήνες μετά την επόμενη προεδρική εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία. Η πρόωρη αποχώρησή του μεταφέρει νωρίτερα την αρμοδιότητα επιλογής νέου διοικητή στον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί προνόμιο του Ελιζέ.

Στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους, ο Βιλερουά ντε Γκαλό χαρακτήρισε την επιλογή του «σημαντική απόφαση» που έλαβε «φυσικά και σε πλήρη προσωπική ανεξαρτησία», αναγνωρίζοντας ότι η παραίτηση μπορεί να εκληφθεί ως «έκπληξη». Τόνισε επίσης ότι το χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Ιουνίου είναι επαρκές για να οργανωθεί «ήρεμα» η διαδοχή του, υποδηλώνοντας πρόθεση θεσμικής συνέχειας και ομαλής μετάβασης.

Η αποχώρηση ενός τόσο έμπειρου κεντρικού τραπεζίτη, με ρόλο-κλειδί και στο Ευρωσύστημα, δημιουργεί ερωτήματα για τον προσανατολισμό που θα επιλέξει το Παρίσι στη νομισματική και εποπτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναμετράται με επιβράδυνση της ανάπτυξης, δημοσιονομικές πιέσεις και την κληρονομιά της υψηλής πληθωριστικής φάσης.

Στροφή σε κοινωφελή δράση και το στίγμα Βιλερουά

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό δεν αποχωρεί προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναλαμβάνει την προεδρία της Fondation Apprentis d’Auteuil, διαδεχόμενος τον Ζαν-Μαρκ Σοβέ, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη Μαΐου. Η οργάνωση έχει ως κύρια αποστολή την κοινωνική προστασία παιδιών και την κατάρτιση νέων σε δύσκολη θέση. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Γαλλίας σχολίασε ότι πρόκειται για «επιλογή που ανταποκρίνεται στις αξίες του», υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε κρύψει ποτέ την καθολική του πίστη.

Η νέα του δραστηριότητα θα είναι εθελοντική, κάτι που υπογραμμίζει τον χαρακτήρα «δημόσιας προσφοράς» της μετάβασής του. Πριν την ανάληψη της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Βιλερουά ντε Γκαλό είχε διανύσει μια διαδρομή που συνδύασε υψηλή διοικητική εμπειρία στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών (Bercy) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση της BNP Paribas την περίοδο 2011-2015.

Για τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους, η αποχώρησή του σηματοδοτεί την έξοδο ενός σταθερού, τεχνοκρατικά έμπειρου προσώπου από τον γαλλικό πυρήνα του Ευρωσυστήματος. Το ποιος θα τον διαδεχθεί θα αποτελέσει ένδειξη για το πώς η Γαλλία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της σε μια Ευρώπη που αναζητά νέα ισορροπία ανάμεσα στη νομισματική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σχόλιο SBCTV : Η κίνηση Βιλερουά ντε Γκαλό δεν είναι απλώς προσωπική επιλογή· επανατοποθετεί τον γαλλικό κεντρικό τραπεζικό θώκο στο επίκεντρο πολιτικών ισορροπιών, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη χρειάζεται σταθερά αλλά και ευέλικτα χέρια στη νομισματική πολιτική.

#Γαλλία #ΤράπεζαΤηςΓαλλίας #ΒιλερουάΝτεΓκαλό #Ευρωσύστημα

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.