Γερμανία: Σύλληψη Ρουμάνου και Έλληνα για δολιοφθορά σε πολεμικά πλοία στο Αμβούργο

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν Ρουμάνο και έναν Έλληνα εργαζόμενο στο λιμάνι του Αμβούργου, κατηγορούμενους για σειρά στοχευμένων ενεργειών δολιοφθοράς σε κορβέτες του Γερμανικού Ναυτικού. Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης ανησυχίας για ρωσικής έμπνευσης υβριδικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές.

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη δύο ανδρών, ενός 37χρονου Ρουμάνου και ενός 54χρονου Έλληνα, με την κατηγορία της δολιοφθοράς σε πλοία του Γερμανικού Ναυτικού. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Αμβούργο και σε χωριό στη βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα έγιναν έρευνες σε τρεις τοποθεσίες σε Γερμανία, Ελλάδα και Ρουμανία.

Στοχευμένες ζημιές σε κορβέτες του Γερμανικού Ναυτικού

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Αμβούργου, οι δύο ύποπτοι εργάζονταν στο λιμάνι της πόλης και φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές κορβέτες – την μικρότερη κλάση πολεμικού πλοίου – που προορίζονταν για το Γερμανικό Ναυτικό. Οι πράξεις δολιοφθοράς περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, ρίψη περίπου 20 κιλών χαλικιού σε κινητήρα, διάτρηση σωληνώσεων νερού, αφαίρεση ταπών καυσίμων και απενεργοποίηση διακοπτών ασφαλείας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας Eurojust τόνισε ότι, αν οι ενέργειες αυτές δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως, «θα είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα πλοία και θα καθυστερούσαν τον απόπλου τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις του Γερμανικού Ναυτικού». Οι αρχές του Αμβούργου διερευνούν πλέον ποιοι άλλοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, υποδηλώνοντας ενδεχόμενη ευρύτερη οργάνωση ή καθοδήγηση.

Υβριδικές απειλές και «ρωσικό αποτύπωμα»

Ο Γερμανός βουλευτής Ρόντερικ Κίζεβετερ, από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, δήλωσε στο Politico ότι «ο τρόπος δράσης και ο προφανής στόχος ταιριάζουν σε ένα ρωσικό μοτίβο χρήσης στοχευμένων ενεργειών δολιοφθοράς κατά στρατιωτικά κρίσιμων και κρίσιμων υποδομών, για προετοιμασία επιθέσεων και διάδοση τρόμου στη Γερμανία μέσω υβριδικών μεθόδων». Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο «να περιμένουμε για να δούμε αν αυτή η εκτίμηση ισχύει και στην παρούσα υπόθεση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά χωρίς οριστικά συμπεράσματα.

Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σκηνικό αυξανόμενων περιστατικών δολιοφθοράς στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Σύμφωνα με μελέτη του πρακτορείου AP, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 145 περιστατικά δολιοφθοράς σε ευρωπαϊκό έδαφος, τα οποία σπάνια προκαλούν ανθρώπινες απώλειες ή εκτεταμένες ζημιές, αλλά αποσπούν σημαντικούς πόρους υπηρεσιών πληροφοριών, αστυνομίας και δικαιοσύνης σε πολύπλοκες, διασυνοριακές έρευνες.

Ελληνική διάσταση και προηγούμενα περιστατικά στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι αρχές ανέφεραν ότι το ένταλμα σύλληψης για τον Έλληνα υπήκοο είχε εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου για πράξεις δολιοφθοράς κατά αμυντικού εξοπλισμού. Η εμπλοκή ελληνικού εδάφους και πολίτη υπογραμμίζει πόσο διασυνοριακός είναι πλέον ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων δολιοφθοράς, με δίκτυα που εκτείνονται σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο δωρητή της Ουκρανίας εντός ΕΕ από την έναρξη της εισβολής, γεγονός που την καθιστά δυνητικό στόχο για ρωσικές υβριδικές επιχειρήσεις. Το 2024, εμπρηστική επίθεση σε εργοστάσιο οπλικών συστημάτων στο Βερολίνο αποδόθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πρόσωπα συνδεόμενα με ρωσικά δίκτυα δολιοφθοράς. Την ίδια χρονιά, η συντριβή φορτηγού αεροσκάφους DHL στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά από έκρηξη δέματος, αποκαλύφθηκε ότι είχε οργανωθεί από άτομα με διασυνδέσεις σε ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η νέα υπόθεση στο Αμβούργο ενισχύει την εικόνα μιας μακρόσυρτης, χαμηλής έντασης αναμέτρησης, στην οποία η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί ακόμη και κοινούς εγκληματίες για «μικρές» δολιοφθορές, με στόχο τη φθορά, την καθυστέρηση και την ψυχολογική πίεση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Σχόλιο SBCTV : Η υπόθεση των κορβετών στο Αμβούργο επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια της ευρωπαϊκής άμυνας δεν κρίνεται μόνο στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, αλλά και στα ναυπηγεία, τα λιμάνια και τις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ. Για χώρες όπως η Ελλάδα, με κρίσιμο ρόλο στη ναυπηγική και στη διαμετακόμιση, το μήνυμα είναι σαφές: απαιτείται αναβάθμιση αντικατασκοπίας, αυστηρότεροι έλεγχοι σε κρίσιμες εγκαταστάσεις και στενός συντονισμός με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, καθώς η υβριδική σύγκρουση δείχνει να μεταφέρεται όλο και πιο κοντά στην «οικονομική καρδιά» της ηπείρου.

#Γερμανία #Ελλάδα #δολιοφθορά #ΓερμανικόΝαυτικό #Ρωσία #Ουκρανία #ασφάλεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.