ΟΔΔΗΧ: Νέα έκδοση εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ – Πώς συμμετέχουν τράπεζες και ιδιώτες

Ο ΟΔΔΗΧ προχωρά την Τετάρτη σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 400 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την τακτική αναχρηματοδότησης του βραχυπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα, δίνεται ξανά η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών μέσω δημόσιας εγγραφής.

Σε νέα έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ποσού 400 εκατ. ευρώ. Η λήξη των τίτλων τοποθετείται στις 21 Αυγούστου 2026, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) ορίζεται για την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (Τ+2).

Οι τόκοι των εντόκων θα υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα για βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα, στοιχείο που διασφαλίζει διαφάνεια και συγκρισιμότητα για τους θεσμικούς επενδυτές.

Ο μηχανισμός της δημοπρασίας και ο ρόλος των Βασικών Διαπραγματευτών

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικών προσφορών από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.), βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας τους που ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2026. Οι Βασικοί Διαπραγματευτές αποτελούν τον βασικό δίαυλο άντλησης ρευστότητας για το Δημόσιο, αναλαμβάνοντας να υποβάλουν προσφορές και να στηρίζουν τη ρευστότητα των τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και έως τις 12:00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στη σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών (weighted average price), μέχρι συνολικού ύψους 25% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026 δεν θα γίνουν αποδεκτές, ενώ για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα καταβληθεί καμία προμήθεια.

Άνοιγμα προς ιδιώτες επενδυτές και όρια συμμετοχής

Πέραν της δημοπρασίας μεταξύ θεσμικών, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ανοιχτό κανάλι πρόσβασης για φυσικά πρόσωπα. Οι ιδιώτες μπορούν να προμηθευτούν τους συγκεκριμένους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας 15.000 ευρώ ανά επενδυτή. Η τιμή διάθεσης για τους ιδιώτες θα είναι επίσης η σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών της δημοπρασίας.

Η περίοδος εγγραφών για τα φυσικά πρόσωπα ορίζεται από την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 έως και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω της δημόσιας εγγραφής θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανάλογα με τη ζήτηση.

Προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.). Το άνοιγμα μερίδας γίνεται μέσω των τραπεζών ή των χρηματιστηριακών εταιριών, με βασικά δικαιολογητικά την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ. Ο ΟΔΔΗΧ υπενθυμίζει ότι τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα μπορούν να τοποθετούνται σε κρατικά χρεόγραφα – έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα – μέσω των υφιστάμενων τραπεζικών και χρηματιστηριακών καναλιών.

Σχόλιο SBCTV : Η νέα έκδοση εντόκων εντάσσεται στη σταθερή στρατηγική ενεργητικής διαχείρισης του βραχυπρόθεσμου χρέους, διατηρώντας την παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος και προσφέροντας παράλληλα ένα χαμηλού ρίσκου εργαλείο τοποθέτησης για ιδιώτες. Το ενδιαφέρον θα εστιάσει τόσο στο επιτόκιο που θα διαμορφωθεί, όσο και στο επίπεδο συμμετοχής των φυσικών προσώπων, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια χρηματοδότηση.

#ΟΔΔΗΧ #ΈντοκαΓραμμάτια #Δημοπρασία #ΕλληνικόΔημόσιο

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.