Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γκαμπριέλ Ατάλ εντάσσεται στη διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή.
Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας και νυν Γενικού Γραμματέα του κόμματος «Renaissance» Γκαμπριέλ Ατάλ στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί μια ακόμη ψηφίδα στην εντατική διπλωματική δραστηριότητα της Αθήνας, την ώρα που η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και η Ευρώπη αναζητά ενιαία φωνή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μαζί του κατ’ ιδίαν συνάντηση, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν την ανταλλαγή απόψεων για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και τις εξελίξεις σε Ιράν και ευρύτερη περιοχή.
Ελληνογαλλικός άξονας και ευρωπαϊκή διάσταση
Η Γαλλία αποτελεί τον πιο σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, με την αμυντική συμφωνία Αθήνας–Παρισιού και τα εξοπλιστικά προγράμματα να έχουν ήδη αναβαθμίσει θεαματικά το διμερές πλαίσιο. Η συνάντηση με τον Γκαμπριέλ Ατάλ, πρόσωπο με ισχυρό αποτύπωμα στη γαλλική κεντροφιλελεύθερη σκηνή, έρχεται να συμπληρώσει τις πρόσφατες επαφές Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα επιχειρεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως αξιόπιστου διαύλου μεταξύ Νότιας Ευρώπης, Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Η γαλλική πλευρά, μέσω του «Renaissance», επιδιώκει να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας για άμυνα, ενεργειακή ασφάλεια και μεταναστευτικό. Η σύγκλιση συμφερόντων Ελλάδας–Γαλλίας σε αυτές τις θεματικές καθιστά τις πολιτικές επαφές κρίσιμο πολλαπλασιαστή ισχύος.
Ιράν, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας
Η αναφορά κυβερνητικών πηγών ότι δόθηκε έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή δεν είναι τυπική. Η κλιμάκωση στην περιοχή επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τις ενεργειακές ροές και, κατ’ επέκταση, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, με ισχυρό ναυτιλιακό στόλο και κρίσιμα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, η διατήρηση ανοικτών διαύλων με Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι κεντρική προτεραιότητα.
Παράλληλα, η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως κόμβος σταθερότητας και ως πιθανός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Η συνάντηση με τον Ατάλ εντάσσεται σε μια αλληλουχία επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με ηγέτες της περιοχής (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος) και ευρωπαίους εταίρους, που αποσκοπεί στη χάραξη συντονισμένης ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην κρίση.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση με έναν εκ των βασικών εκφραστών του γαλλικού κεντρώου χώρου προσφέρει στην Αθήνα επιπλέον δίαυλο προς τις διεργασίες στο εσωτερικό της Γαλλίας, τη στιγμή που Παρίσι και Βρυξέλλες αναζητούν νέα ισορροπία ανάμεσα σε στρατηγική αυτονομία και διατλαντική συνεργασία.
Σχόλιο
: Η συνάντηση, παρότι χαμηλών τόνων, δείχνει ότι η Αθήνα «χτίζει» μεθοδικά τον ελληνογαλλικό άξονα ως βασικό εργαλείο στη γεωπολιτική της στρατηγική, επιδιώκοντας να βρίσκεται στο τραπέζι όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή.
#Μητσοτάκης #Ατάλ #ΕλληνογαλλικέςΣχέσεις #ΜέσηΑνατολή #Ιράν #Διπλωματία






