Το τριήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε κρίσιμο τεστ ενότητας, στρατηγικής ταυτότητας και εσωκομματικών ισορροπιών ενόψει εκλογών. Κεντρικό διακύβευμα, η οριστική στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και η διεύρυνση προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Με έντονο παρασκήνιο και στη σκιά της διαγραφής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει σήμερα τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του στο Τάε Κβον Ντο, επιδιώκοντας να μετατρέψει μια περίοδο εσωστρέφειας σε αφετηρία πολιτικής αντεπίθεσης. Η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να υπερβεί τις εσωκομματικές συγκρούσεις και να σπάσει την «ακούνητη βελόνα» των δημοσκοπήσεων, διαμορφώνοντας πειστικό αφήγημα διακυβέρνησης.
Κλείδωμα γραμμής για μετεκλογικές συνεργασίες
Κομβικό σημείο του συνεδρίου αποτελεί η ενσωμάτωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του ψηφίσματος του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για ένα καθαρό «όχι» σε μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Μέσω συμβιβαστικής διατύπωσης που επεξεργάστηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, το σχετικό άρθρο αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα, μετατρέποντας τη στρατηγική αποστασιοποίησης από τη ΝΔ σε επίσημη «γραμμή» του κόμματος.
Στο ίδιο πνεύμα, κορυφαία στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και η Άννα Διαμαντοπούλου ζητούν να κλείσουν όλες οι «χαραμάδες» κυβερνητικής σύμπραξης με τη ΝΔ, ώστε το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί στις κάλπες με καθαρό μήνυμα αυτόνομης προοδευτικής πρότασης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του, επενδύει στην εικόνα ενότητας, αποφεύγοντας νέες απειλές διαγραφών που θα αναζωπύρωναν την ένταση.
Μάχη για Κεντρική Επιτροπή και διεύρυνση
Παράλληλα με τα πολιτικά διλήμματα, το συνέδριο λειτουργεί ως τεστ για τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας. Η εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναδεικνύεται σε πεδίο εσωκομματικής ισχύος, καθώς στελέχη της προεδρικής πτέρυγας χωρίς κοινοβουλευτική έδρα –μεταξύ των οποίων ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ο Νίκος Μήλης, ο Θανάσης Γλαβίνας και η Όλγα Μαρκογιαννάκη– διεκδικούν ισχυρή παρουσία, όπως και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος, μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θετικές αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ένα βήμα πιο κοντά στη διεύρυνση του κόμματος. Ο ίδιος μιλά για το ΠΑΣΟΚ ως «συγκροτημένο πολιτικό πόλο» και πιθανό «εφαλτήριο συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης», αποφεύγοντας ωστόσο να προεξοφλήσει οργανωτική του ένταξη.
Πολιτικό στίγμα και προεκλογική εκκίνηση
Το πρόγραμμα του συνεδρίου, με θεματικά τραπέζια για συνταγματική αναθεώρηση, άμυνα και εξωτερική πολιτική, ομογένεια, εργασία στην ψηφιακή εποχή και κοινωνικό κράτος, επιχειρεί να αναδείξει ένα συνεκτικό προγραμματικό αφήγημα. Τον τόνο θα δώσουν οι ομιλίες των πρώην προέδρων Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, που αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και να τοποθετηθούν για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις.
Η ηγεσία γνωρίζει ότι τα επόμενα προεκλογικά βήματα θα κριθούν από το αν το συνέδριο θα καταφέρει να πείσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς δύναμη συμπλήρωσης, αλλά αξιόπιστος κορμός μιας εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Η κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής και οι ισορροπίες που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τον πρώτο χειροπιαστό δείκτη για το αν η «εξωστρέφεια» θα μείνει στη ρητορική ή θα μεταφραστεί σε πραγματική πολιτική δυναμική.
Σχόλιο
: Το συνέδριο λειτουργεί ως άτυπο «δημοψήφισμα» για τη στρατηγική αυτονομίας έναντι της ΝΔ και ως εσωκομματική αναμέτρηση για τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να μετατρέψει τις καθαρές απαντήσεις στα μετεκλογικά διλήμματα σε μετρήσιμη εκλογική άνοδο, ο κίνδυνος η «ακούνητη βελόνα» να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό του θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του.






