Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2026 και το 2027, διατηρώντας ωστόσο τη θετική απόκλιση από την ευρωζώνη. Κρίσιμοι παράγοντες οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η επιμονή του πληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προχώρησε σε ήπια αλλά σαφή υποβάθμιση των μεσοπρόθεσμων προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα προσοχής για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή και του επίμονου πληθωρισμού. Παρά τη διόρθωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναμένεται να «τρέχει» ταχύτερα από την ευρωζώνη, με βασικούς μοχλούς την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Χαμηλότερη ανάπτυξη, αλλά υπεραπόδοση έναντι ευρωζώνης
Σύμφωνα με τη νέα έκδοση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2026 αναθεωρείται στο 1,9% από 2,1% που προέβλεπε η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Δεκεμβρίου 2025. Οριακή αναθεώρηση προς τα κάτω γίνεται και για το 2027, στο 2% από 2,1%, ενώ η πρόβλεψη για το 2028 παραμένει αμετάβλητη στο 2%.
Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι το 2025 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,1% σε πραγματικούς όρους, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 1,4%. Η υπεραπόδοση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών χαρακτηρίζεται οριακά αρνητική.
Παρά τη μείωση των προβλέψεων, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει σταθερή αναπτυξιακή δυναμική και τα επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας να συγκλίνει –έστω και αργά– προς το μέσο επίπεδο πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίμονος πληθωρισμός και ενεργειακό σοκ από τη Μέση Ανατολή
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο πληθωρισμός, ο οποίος για το 2026 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,1%. Η ΤτΕ αποδίδει την επιμονή του στις υψηλές τιμές ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και στη δυσκαμψία των τιμών στις υπηρεσίες. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, καθώς οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων αναμένεται να υποχωρήσουν από τα πρόσφατα υψηλά τους.
Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη δέχεται ένα ισχυρό αρνητικό σοκ στην προσφορά ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο τελικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία και στις τιμές θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης, καθώς και από τυχόν ζημιές στις δυνατότητες εφοδιασμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της περιοχής.
Οι προβολές της ΤτΕ «πατάνε» στις βασικές υποθέσεις της άσκησης μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ του Μαρτίου 2026. Δεν ενσωματώνουν συγκεκριμένο σενάριο για τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι τεχνικές υποθέσεις –με ημερομηνία αναφοράς την 11η Μαρτίου 2026– προβλέπουν αισθητά υψηλότερες τιμές ενεργειακών εμπορευμάτων σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2025, υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ασθενέστερο ευρώ, χαμηλότερες διεθνείς τιμές τροφίμων και υψηλότερες τιμές μετοχών.
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί και συνδέονται με πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού, πιο επίμονο πληθωρισμό και ακραία κλιματικά φαινόμενα. Σημειώνει επίσης ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,9% το 2026 δεν ενσωματώνει πιθανά πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής ή νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στον πόλεμο.
Σχόλιο
: Η ΤτΕ επιχειρεί έναν ρεαλιστικό «ψυχρό υπολογισμό» ανάμεσα σε γεωπολιτικούς κινδύνους και εγχώρια δυναμική. Η ήπια υποβάθμιση των προβλέψεων δείχνει ότι το βασικό σενάριο παραμένει θετικό, αλλά με σαφώς αυξημένη αβεβαιότητα. Για κυβέρνηση και αγορές, το μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη δεν είναι δεδομένη: απαιτεί σταθερή επενδυτική ώθηση, προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική και έγκαιρη προσαρμογή σε ένα περιβάλλον ακριβής ενέργειας και επίμονου πληθωρισμού.
#ΤραπεζαΤηςΕλλαδος #ΑΕΠ #πληθωρισμός #ελληνική_οικονομία #ΜέσηΑνατολή






